Advies over voice recorders
Wat wil je vastleggen met je voice recorder?
Een voice recorder wordt vaak gebruikt voor het vastleggen van memo's of gesprekken zoals interviews. Een eenvoudige voice recorder is dan toereikend. Zodra de geluidsbron verder verwijderd is, of wanneer er meer sprekers aan het woord komen, zijn meer geavanceerde recorders gewenst. Voor deze situaties kun je het best een voice recorder aanschaffen die hiervoor juist geoptimaliseerd is. Voor colleges adviseren we dan ook het gebruik van een voice recorder met zoommicrofoon en voor vergaderingen en conferenties juist een recorder met omni-directionele microfoons. Zo worden verschillende sprekers uit alle richtingen geregistreerd.
Welk type voice recorder zoek je?
Voice recorders worden ook wel memorecorders of dictafoons genoemd. Echter zijn er weldegelijk verschillen tussen beide te benoemen. Naast deze typen voice recorders bestaat er ook een specifieke recorder voor het vastleggen van audio opnames. Dit zijn de audio recorders.
Memorecorders
Een memorecorder is over het algemeen een kleine, handzame en eenvoudige voice recorder met een simpele (mono-)microfoon. Bovendien kun je enkel opnemen in een sterk gecomprimeerd MP3- en/of WMA-formaat. De kwaliteit is dan wel wat lager, maar zeker voldoende voor enkel het vastleggen van korte boodschappen, memo's, of interviews.
De duurdere memorecorders bieden je meer kwaliteit zoals kwalitatief hoogwaardige (stereo-)microfoons waarmee je over grotere afstand opnames kunt maken in meerdere opnameformaten dan alleen MP3 of WMA, maar ook meer functionaliteiten op het gebied van het ordenen en bewerken van opnames.
Transcriptiesets
Om het uitwerken van lange opnames te vergemakkelijken, worden dictafoons vaak geleverd met transcriptiesets. Hiermee kun je eenvoudig en snel opnames uitwerken achter je computer. Met behulp van een voetpedaal kun je bijvoorbeeld je opname afspelen, pauzeren en vervolgen terwijl je je handen niet van het toetsenbord hoeft af te halen. Door de meegeleverde oordopjes kun je je volledig focussen op je werk zonder afgeleid te worden.
Opnemen in stereo
Een stereo geluid is een opgenomen geluid over twee kanalen. Hierdoor is het verschil tussen geluidsbronnen goed hoorbaar en te plaatsen in de ruimte. Stereo opnamen zijn dan ook handig bij het vastleggen van vergaderingen en muziek. Nadeel is wel dat de bestanden groter zijn.
Welk type microfoon past bij welke situatie?
Met de keuze voor mono- of stereo-opnames hangt ook het type microfoon vast. Zo wordt er bij voice recorders vooral onderscheid gemaakt in de richtingskarakteristiek van microfoons. Deze karakteristiek geeft aan welke geluiden worden opgevangen door de microfoon. Dit is afhankelijk van de hoek en de afstand waar het geluid vandaan komt.
Memo's en interviews: directionele microfoon
Een directionele microfoon is een gerichte microfoon welke ongevoelig is voor geluid van achteren. Daardoor neemt dit type microfoon enkel geluid vanuit één richting waar. Deze microfoons worden ook wel cardioïde microfoons genoemd en zijn erg handig wanneer de geluidsbron zich recht voor de voice recorder bevindt. Voice recorders met een directionele microfoon zijn dan ook uitermate geschikt voor het vastleggen van een college of interview.
Interviews: bi-directioneel
Een bi-directionele microfoon is evenals een directionele microfoon gericht. Echter is deze microfoon gevoelig voor geluid van twee zijden, welke in elkaars verlengde liggen. De microfoon is dus gevoelig voor geluid van voor en van achter. Dit type microfoon wordt weinig toegepast in voice recorders, maar kan handig zijn tijdens interviews wanneer de recorder tussen de interviewer en geïnterviewde ligt.
Vergaderingen en presentaties: omni-directioneel
Een omni-directionele microfoon wordt ook wel een ongerichte of 360-graden microfoon genoemd. Dit type microfoon meet geluid vanuit alle richtingen. Daarom is dit type microfoon vooral bruikbaar wanneer je vergaderingen met meerdere mensen wilt vastleggen. Daarnaast wordt dit type microfoon veelal toegepast in dasspeldmicrofoons, microfoons die je tijdens presentaties bevestigd op je shirt. Op deze manier kun je je hoofd vrij bewegen zonder dat de geluidskwaliteit afneemt wanneer je je gezicht van de microfoon wegdraait.
Zoommicrofoon
In sommige situaties bevindt de geluidsbron zich verder weg dan gewenst en is het onmogelijk om dichterbij te komen. In dat geval biedt een zoom-microfoon uitkomst. Zoals bij een videocamera zoomt de microfoon dan in op de geluidsbron die op afstand ligt. Dit kan erg handig zijn in bijvoorbeeld college-zalen wanneer je op de laatste rij moet plaatsnemen en je professor helemaal vooraan staat.
Low-cut filter: ruisonderdrukking
In sommige gevallen wil je opnames maken terwijl je last hebt van omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld in de buitenlucht kun je last hebben van ruis door wind of bij opnames aan tafel van het gekras van een pen of gekuch van een persoon. Maak je in dit soort situaties veel opnames? Dan kan een low-cut filter uitkomst bieden. Geluiden met een lage frequentie worden dan niet opgenomen.
In welk formaat wil je opnames vastleggen?
Opnames kun je vastleggen in verschillende formaten. Niet elke voice recorder ondersteunt alle formaten, het is daarom goed om te weten welke kwaliteit je aan de opnames stelt en wat je vervolgens met de opnames wilt doen. Zo weet je ook direct welke voice recorder je beter wel of niet kunt nemen.
AAC Advanced Audio Coding is gebaseerd op MPEG-2 en MPEG-4 coderingen. In dit formaat is het mogelijk om audio- en visuele opnames in lage kwaliteit te kunnen vastleggen.
DSS Het Digital Speech Standard is een van Olympus, Philips en Grundig merkgerelateerde bestandsformaat. De kwaliteit van deze opnames is laag, maar het biedt de gebruiker de mogelijkheid om extra informatie in de bestandsnaam mee te sturen.
MP3 MP3 is een veelgebruikt bestandsformaat voor geluid en staat voor MPEG Audio Layer III. Geluid wordt geconverteerd naar een lagere kwaliteit, welke uitstekend is voor het maken van stem-opnames. De kwaliteit wordt bepaald door de bit rate welke bij MP3-bestanden kan liggen tussen 32kbits/s en 320kbits/s.
WAV (PCM) Waveform Audio File-bestanden zijn niet gecomprimeerde opnames. Dit heeft tot gevolg dat de bestandsgrootte toeneemt ten opzichte van gecomprimeerde bestanden, maar een groot voordeel is wel dat de kwaliteit hoog ligt omdat er geen kwaliteit verloren gaat. Hierdoor heb je grote vrijheid op het moment dat je opnames wilt gaan bewerken of middels spraakherkenningssoftware wilt uitwerken.
WMA Windows Media Audio-bestanden zijn vrijwel identiek aan MP3-bestanden, echter zijn de bestanden nog verder gecomprimeerd waardoor de kwaliteit lager ligt en de bestanden minder bruikbaar zijn voor bewerking. Een voordeel is dat de bestandsgrootte lager is en je dus meer of langere opnames kunt maken bij een gelijk geheugen.
Welke accessoires maken het gebruik van een voice recorder prettiger?
Naast losse microfoons vind je op Voicerecordershop.nl nog meer interessante accessoires die het gebruik van je voice recorder aangenamer maken. Denk hierbij aan verschillende cases die je recorder beschermen tegen krassen of statieven waarmee je de voice recorder veilig neer kunt zetten zonder dat deze valt. Bovendien zorgen statieven ervoor dat vervelende tafelgeluiden niet worden vastgelegd in je opnames. Om de kwaliteit van je opnames nog meer te verbeteren, is de aanschaf van een windkap ook erg aan te raden. Dit voorkomt namelijk vervelende ruis, veroorzaakt door wind, bij buiten-opnames.