Hoe kies je de juiste microfoon?
Een microfoon kiezen
Bedenk goed van tevoren waar je de microfoon voor gaat gebruiken. Wil je live muziek versterken of wil je gesprekken opnemen? Stel jezelf de volgende vragen en kom erachter welke microfoon bij jou past:
- Wil je zang en instrumenten opnemen?
- Wil je live zingen voor publiek?
- Wil je podcasts opnemen?
- Wil je goed verstaanbaar zijn bij online vergaderingen?
- Heb je een condensator of dynamische microfoon nodig?
- Welke richtingskarakteristiek heb je nodig?
- Welke aansluiting heb je nodig?
Wil je zang en instrumenten opnemen?
Studio microfoons gebruik je om zang en instrumenten op te nemen. Ze hebben een breed frequentiebereik, waardoor ze gedetailleerd geluid opnemen. Zo klinken je opnamen van zang en muziek natuurgetrouw. Daarnaast zijn deze microfoons vaak richtingsgevoelig. Dit betekent dat ze aan een bepaalde kant gevoelig zijn voor geluid. Ze nemen alleen van deze kant geluid op. Zo hoor je geen ongewenste bijgeluiden.
Wil je live zingen voor publiek?
Met karaoke microfoons zing je live voor vrienden. Je verbindt deze microfoons aan een speaker via de microfoon-/gitaaraansluiting of draadloos. Je hoort je stem door de speaker. Als je muziek afspeelt, zing je mee met je favoriete nummers. Met een microfoonset zing je samen met vrienden tijdens een karaoke avond.
Wil je podcasts opnemen?
Deze microfoons nemen je stem helder en duidelijk op. Vaak hebben ze een cardioïde richtingskarakteristiek. Dit betekent dat hij geluid aan één kant opneemt. Hierdoor neem je weinig achtergrondgeluiden op en ben je goed verstaanbaar. De microfoons staan vaak in een standaard, zodat je ze recht voor je zet. Als je geen ademhalingsgeluiden of scherpe letterklanken op je opnamen wil, kies je voor een microfoon met popfilter. Dit filter dempt deze klanken.
Wil je goed verstaanbaar zijn bij online vergaderingen?
Dankzij de 360 graden dekking nemen vergadermicrofoons van alle kanten geluid op. Het maakt daarom niet uit aan welke kant van de microfoon je zit. Bijna al onze vergadermicrofoons hebben ruisonderdrukking. Deze techniek verwijdert achtergrondgeluiden. Hij neemt in een drukke ruimte daarom geen andere stemmen op. Zo blijf je goed verstaanbaar tijdens een online vergadering. Daarnaast hebben ze een mute-functie. Deze zet je aan als je niet praat, zodat de vergadering overzichtelijk blijft.
Heb je een condensator microfoon nodig?
In een condensator microfoon zit een dun membraan dat snel trilt. Deze trillingen zet hij om in signalen, zodat je geluid hoort. Zo hoor je dus snel achtergrondgeluiden. Door het dunne membraan is het frequentiebereik breed en neem je geluid met veel detail op. Daarnaast vervormt deze microfoon het geluid niet veel, waardoor je opname natuurgetrouw klinkt. Je gebruikt hem dan ook voor akoestische instrumentale opnamen of zang.
Heb je een dynamische microfoon nodig?
Dynamische microfoons zitten eenvoudig in elkaar. Door dit eenvoudige ontwerp kunnen ze goed tegen verschillende temperaturen, vocht, geluidsdruk en een stootje. De microfoon vervormt het geluid, waardoor de opname niet precies klinkt zoals dat het live klinkt. Je gebruikt deze microfoons daarom vooral voor opnamen met zang, drums en elektrische gitaar.
Welke richtingskarakteristiek heb je nodig?
Microfoons hebben een richtingskarakteristiek. Hierdoor weet je aan welke kant de microfoon gevoelig is voor geluid. Veel voorkomende karakteristieken zijn: omnidirectioneel, cardioïde en bidirectioneel.
- Omnidirectioneel: een omnidirectionele microfoon is aan elke kant even gevoelig. Dit komt onder andere van pas als je ook omgevingsgeluiden wilt opnemen.
- Cardioïde: de cardioïde richtingskarakteristiek is aan de voorkant een stuk gevoeliger dan aan de achterkant. Dit is nuttig wanneer je juist geen omgevingsgeluid wil opnemen.
- Bidirectioneel: een bidirectionele microfoons is aan de voor- en achterkant even gevoelig, maar aan de zijkanten een stuk minder. Gebruik deze microfoon bijvoorbeeld bij interviews en neem aan beide kanten het gesprek op, zonder ongewenste bijgeluiden van de zijkanten.
Welke aansluiting heb je nodig?
De standaard microfoonaansluiting is XLR. Er zijn er ook microfoons met een jack of usb aansluiting. Geluidsapparatuur, zoals een mengpaneel of audio interface, heeft vaak XLR én jack. Wil je zonder tussenkomst van andere apparatuur met de computer opnemen? Dan is een usb microfoon de beste oplossing. Deze microfoons zijn er dynamisch en met condensator. Ze worden vaak gebruikt voor podcasts, voice overs en radio.