Hoe gebruik je een bbq vleesthermometer?
Aan de slag met een vleesthermometer
- Plaats de pin op de juiste manier in het vlees.
- Weet de gewenste kerntemperatuur van het vlees.
- Koop een bbq thermometer draadloos of met een lange verbindingsdraad.
- Maak gebruik van handige extra functies op je vleesthermometer.
1. Juiste plaatsing van de pin in het vlees
Zorg ervoor dat je de voeler, pin of sonde van de digitale vleesthermometer precies in het midden van het vlees steekt. Let daarbij ook op dat je de pin niet te dicht bij een stuk bot of vet plaatst. Hierdoor zou de meting van de kerntemperatuur minder nauwkeurig worden op je kernthermometer. Bij een biefstuk of bavette plaats je hem het liefst horizontaal en in een hele kip bevestig je de sonde het best verticaal. Druk de sonde door totdat je de kern van het vlees bereikt. Alleen dan weet je of het vlees egaal gaart.
2. Weet de gewenste kerntemperatuur van het vlees
De kerntemperatuur van een stuk vlees is anders dan de omgevingstemperatuur in de barbecue. De omgevingstemperatuur of grilltemperatuur kan namelijk al snel oplopen tot 200 of 300 graden celcius. Het verschilt per gerecht en bereidingsmethode wat de juiste kerntemperatuur voor de juiste gaarheid is. Deze ligt een stuk lager dan de omgevingstemperatuur. Bij een rosé gebakken stuk vlees ligt de kerntemperatuur bijvoorbeeld rond de 50 graden celcius en een doorbakken stuk vlees is al snel 65 graden celcius van binnen.
3. Koop een bbq thermometer draadloos of met een lange verbindingsdraad
De beste kerntemperatuur wordt gemeten wanneer de omgevingstemperatuur in de barbecue stabiel is. Dat betekent dat er zo min mogelijk warme lucht moet ontsnappen uit de barbecue. Dit doe je door de deksel niet of nauwelijks te openen. Koop daarom een vleesthermometer met een lange verbindingsdraad of een draadloze bbq thermometer die je via bluetooth of wifi bestuurt. Dan lees je de temperatuur af zonder dat je het vlees en de temperatuur in de barbecue stoort.
4. Handige extra functies op je vleesthermometer
Vleesthermometers zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je de simpele varianten die puur en alleen de kerntemperatuur meten, maar ook hele uitgebreide kernthermometers met handige extra functies. Denk aan een timerfunctie waardoor er een alarm afgaat wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Ook handig is een kernthermometer die ook de omgevingstemperatuur meet. Je weet zo precies wat er in je barbecue gebeurt qua temperatuur om en in het vlees.