Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Laurence

Welke projectietechnieken zijn er?

Van buiten lijken alle beamers op elkaar, maar aan de binnenkant zie je grote verschillen. Dit komt doordat beamers diverse projectietechnieken hebben. Denk aan DLP, 3LCD, led DLP en D-ILA. Deze namen zeggen weinig over de eigenschappen van de beamer, wat de keuze niet eenvoudiger maakt. Daarom heb ik de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

3LCD: helder en kleurrijk beeld

Een 3LCD beamer levert heldere en kleurrijke projecties. Hierdoor toon je duidelijke presentaties of video’s in een verlichte ruimte. Het nadeel is dat je na langdurig gebruik de filters moet vervangen. De techniek zet wit licht om in een rode, groene en blauwe kleur. Vervolgens worden deze kleuren via chips naar een prisma gestuurd. Dit prisma combineert de kleuren tot 1 beeld dat uit miljoenen kleuren bestaat. Dit zorgt voor een natuurgetrouwe kleurweergave.

DLP: scherp beeld en compact formaat

Door de DLP techniek zijn deze beamers compacter en lichter dan de gemiddelde 3LCD beamer. Ga daarom voor een DLP projector als je vaak onderweg bent om presentaties te geven. Een extra voordeel is dat de beamers geen filters hebben, waardoor ze minder onderhoud kosten. Vergeleken met 3LCD beamers zijn de beelden meestal minder helder, maar wel scherper. Dit komt doordat een lamp licht via minuscule spiegels projecteert. Deze spiegels staan zo dicht op elkaar dat je geen pixels ziet.

Led DLP: duurzaam en extra mobiel

Deze techniek lijkt op DLP, maar de lamp is vervangen voor leds. Dit maakt de beamer zowel compacter als duurzamer. Een led lamp gaat tot 20.000 uur mee. Bij een normale beamer zijn dit gemiddeld 6.000 tot 8.000 uren. Het nadeel is dat deze beamers een lagere lichtopbrengst hebben. Hierdoor is het beeld donker in een verlichte kamer. Je vindt deze techniek alleen terug in kleine beamers waarbij mobiel gebruik belangrijker is dan de beeldkwaliteit.

D-ILA: beste beeldkwaliteit

D-ILA beamers leveren de beste beeldkwaliteit, maar zijn ook duurder en zwaarder. Dit maakt ze vooral geschikt voor je thuisbioscoop. De D-ILA techniek is vergelijkbaar met DLP. Het verschil is dat de beamer geen spiegels heeft, maar een materiaal dat zich op specifieke plekken kan spiegelen. Op deze manier laat het materiaal per pixel wel of geen licht door. Doordat er geen bewegende onderdelen als spiegels of filters nodig zijn, is het beeld extra scherp en realistisch.

Laurence
Artikel van:
Laurence Beamer specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.