Hoe kies ik de lichtopbrengst van een beamer?
Hoeveelheid omgevingslicht
Het licht van je beamer wordt beïnvloed door het licht in de ruimte waarin je beamer staat, ofwel het omgevingslicht. Zo zorgt dag- of kunstlicht in een ruimte ervoor dat het projectielicht van de beamer er minder 'uit springt' of zelfs slecht zichtbaar is. Een hoger aantal ANSI lumen zorgt in dat geval voor een extra heldere projectie. In een verduisterde kamer heb je niet zoveel ANSI lumen nodig, omdat de projecties goed te zien zijn in het donker. Een te hoge lichtopbrengst zorgt er dan zelfs voor dat donkere, zwarte delen veranderen in grijs.
Formaat van projectieoppervlak
Niet alleen het omgevingslicht heeft invloed op het benodigde aantal ANSI lumen. Zo gaat er ook een deel van het licht 'verloren' als je het projectievlak vergroot. Het licht moet zich in dat geval verdelen over een groter oppervlak, wat ten koste gaat van de helderheid. Bij grote projecties moet je dus ook rekening houden met een hoger aantal ANSI lumen. Andersom geldt dat natuurlijk ook: hoe kleiner het oppervlak, hoe minder ANSI lumen je nodig hebt.
De projectieafstand
Het laatste punt dat invloed op de hoeveelheid lichtopbrengst heeft, is de afstand van de beamer tot het projectieoppervlak. Hierbij geldt: hoe verder de beamer van de muur of projectievlak staat, hoe meer ANSI lumen je nodig hebt. Met een paar meter dichterbij of verderweg zal je geen groot verschil merken. Heb je een beamer nodig die een aantal meter moet overbruggen in een grote ruimte? Kies dan voor een beamer met een hoger aantal ANSI lumen.
Woonkamer: 1.000 tot 3.800 ANSI lumen
Hoeveel ANSI lumen je nodig hebt in een woonkamer, hangt voornamelijk af van het omgevingslicht. Op de muren in je woonkamer passen namelijk geen enorme projecties en de projectieafstand is klein. Als je een woonkamer hebt die je overdag pikkedonker maakt of als jij 's avonds films kijkt, dan volstaat 1.000 ANSI lumen. Een felle beamerlamp is dan juist nadelig, omdat donkere delen op de projectie donkergrijs zijn in plaats van zwart. Game of kijk je voornamelijk overdag naar series en films? Dan zit je met 2.000 tot 3.800 ANSI lumen goed.
Vergaderruimtes: minimaal 3.000 ANSI lumen
Op kantoor wordt voornamelijk overdag gewerkt. In een vergaderruimte komt daarom veel licht vanaf buiten naar binnen, waardoor projecties snel onduidelijk zijn. Kies dan een beamer met een lichtopbrengst van minimaal 3.000 ANSI lumen, zodat je niet constant de gordijnen hoeft te sluiten. Is de vergaderruimte heel groot, ongeveer de afmeting van een conferentiezaal? Dan valt het de ruimte onder 'grote zalen' en heeft je beamer minimaal 4.000 ANSI lumen nodig.
Klaslokalen: minimaal 3.000 ANSI lumen
Ook op een school vinden de lessen overdag plaats. Doordat de lokalen dan verlicht zijn, heeft je beamer een hogere lichtopbrengst nodig. Als je heldere projecties wilt, kies dan voor een projector met een lichtopbrengst van minimaal 3.000 ANSI lumen. Is het lokaal heel groot, ongeveer de afmeting van een gymzaal? Dan valt het lokaal onder 'grote zalen' en heeft je beamer minimaal 4.000 ANSI lumen nodig.
Grote zaal: minimaal 4.000 ANSI lumen
Er zijn een paar redenen waarom een beamer minimaal 4.000 ANSI lumen nodig heeft in een grote zaal. Zo is het projectievlak vaak groter, waardoor het licht zich uitspreidt over een groter geheel. Daarbij zijn grote conferentie- of collegezalen vaak niet pikdonker, waardoor de beamerlamp ook feller moet schijnen. Bovendien legt een beamer vaak een lange projectieafstand af, waardoor hij licht 'verliest'. Wat extra ANSI lumen is daarom handig.
Buiten in het donker: 4000 ANSI lumen
Je ziet jezelf natuurlijk al helemaal zitten buiten in de loungeset, kijkend naar die spannende film of voetbalwedstrijd. Als je een beamer in de buitenlucht gebruikt, zitten daar (helaas) een paar voorwaarden aan. Zo moet een beamer over minimaal 4000 ANSI lumen beschikken én moet het buiten donker zijn. De felheid van een beamerlamp kan namelijk nooit op tegen de sterkte van de zon, die schijnt met een kracht van ongeveer 120.000 ANSI lumen.