Wat is het verschil tussen 2 assige en 3 assige beeldstabilisatie bij drones?
Wat houdt beeldstabilisatie bij een drone in?
In de lucht vliegt een drone vrij rond. Een drone maakt in tegenstelling tot een gewone camera geen contact met een stevige ondergrond. Hierdoor is een drone erg instabiel. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat het effect van onverwachte bewegingen wordt tegengegaan. Dit gebeurt met tegenbewegingen die worden uitgevoerd door mechanismen in het apparaat. Bewegingen die het beeld verstoren worden op deze manier gecompenseerd. Zo blijven de opnamen die jij met je drone maakt er vloeiend uitzien.
Wat is het verschil tussen 2 assige en 3 assige beeldstabilisatie?
Het mechanisme dat storende beweging compenseert met tegenbewegingen zit verwerkt in een gimbal. Als de drone kantelt, probeert de gimbal de camera waterpas te houden. Er bestaan gimbals met 2 en 3 assige beeldstabilisatie. De eerste gimbal houdt alles op 2 assen in de gaten: op de horizontale en verticale as. Hierbij worden de bewegingen van links naar rechts en van voor naar achteren in de gaten gehouden. Bij 3 assige beeldstabilisatie is daar ook nog de draaibeweging om de as aan toegevoegd.
Welke beeldstabilisatie kies ik?
Je opname is vloeiender als de bewegingen op meer assen worden gecompenseerd. Een 2 assige beeldstabilisator corrigeert onverwachte bewegingen redelijk goed. Maar als je zeker wilt zijn van vloeiende beelden, kies je voor een drone met 3 assige beeldstabilisatie. Zo maak je tenminste ook als het een beetje waait goede opnamen. Voor het maken van professionele opnamen is dit zeker een pré. Voor de hobbyist die nog wil oefenen, is een 2 assige beeldstabilisator meestal voldoende.