Vergelijk OnePlus 9 Pro met de Samsung Galaxy S21
Nieuw: de Samsung Galaxy S24 serie
Inmiddels heeft Samsung de Samsung Galaxy S24 serie uitgebracht. Hierdoor is de Samsung Galaxy S21 minder goed verkrijgbaar. De S24 serie bestaat naast de Samsung S24 uit de Samsung S24 Plus en S24 Ultra. Alle toestellen beschikken over een krachtige processor, waardoor geen taak te zwaar is.
OnePlus 9 Pro
- Je laadt de batterij binnen een half uur volledig op.
- Op het quad hd scherm zie je alle details van je games, films en series.
- Maak haarscherpe foto's en video's met de verschillende camera's in dit toestel.
- Het grote 6,7 inch scherm bedien je moeilijk met één hand.
- Je breidt de opslagcapaciteit niet uit met een geheugenkaart.
Samsung Galaxy S21
- Het 6,2 inch scherm bedien je gemakkelijk met één hand en het toestel past in elke broekzak.
- Je bent tot en met januari 2025 verzekerd van beveiligingsupdates.
- Maak haarscherpe foto's en video's met de verschillende camera's in dit toestel.
- Het beeldscherm is minder scherp dan dat van andere toptoestellen.
- De 4.000 mAh batterij gaat minder lang mee dan die van de OnePlus 9 Pro.
Vergelijking OnePlus 9 Pro en Samsung Galaxy S21
OnePlus 9 Pro | Samsung Galaxy S21 | |
---|---|---|
Schermdiagonaal | 6,7 inch | 6,2 inch |
Schermkwaliteit | Uitstekend | Zeer goed |
Batterijcapaciteit | 4.500 mAh | 4.000 mAh |
Oplaadtijd (bedraad) | 30 minuten | 70 minuten |
Software ondersteuning | T/m 2024 | T/m 2025 |
Camerakwaliteit | Uitstekend | Uitstekend |
Snelheidsklasse | Uitstekend | Uitstekend |
Scherm en formaat
OnePlus 9 Pro: groot en scherp quad hd scherm
De OnePlus 9 Pro heeft een groot 6,7 inch scherm. Je bekijkt je apps, films en games dus in het groot, maar je bedient het toestel moeilijk met één hand. Bovendien past de smartphone niet in elke broekzak. Op het haarscherpe quad hd scherm zie je alle details van je favoriete series en games. Het scherm ververst 120 keer per seconde. Hierdoor zien animaties er vloeiend uit. Dit merk je vooral wanneer je door je tijdlijn scrolt of wanneer je een 3D game speelt.
Samsung S21: compact, maar minder scherp
Met een 6,2 inch scherm is de Samsung Galaxy S21 een stuk compacter dan de OnePlus 9 Pro. De S21 is één van de weinige topklasse smartphones die je gemakkelijk met één hand bedient. Het full hd scherm is minder scherp dan dat van de OnePlus 9 Pro. Je bekijkt films en series in prima kwaliteit, maar je ziet aanzienlijk minder details. Ook dit scherm ververst 120 keer per seconde. Door de soepele animaties reageer je dus razendsnel op actie in jouw favoriete 3D game.
Batterij en opladen
OnePlus 9 Pro: 4.500 mAh, opladen in een half uur
Met de forse 4.500 mAh batterij van de OnePlus 9 Pro kom je bij gemiddeld gebruik de hele dag door zonder tussentijds opladen. Heb je een drukke dag en is de batterij wel eerder leeg? Geen zorgen, het opladen gaat razendsnel. Met de meegeleverde 65W Warp Charge lader laad je de OnePlus 9 Pro binnen een half uur volledig op. Ook draadloos opladen gaat sneller dan dat we van de meeste smartphones gewend zijn. Met de OnePlus 50W draadloze lader duurt opladen ongeveer een uur.
Samsung S21: 4.000 mAh, opladen in ruim een uur
De 4.000 mAh batterij van de Samsung S21 is een slag kleiner. Het is daarom spannend of de smartphone bij gemiddeld gebruik het einde van de dag haalt zonder opladen. Met de Samsung 25W snellader laad je de S21 in iets meer dan een uur volledig op. Samsung levert geen oplader mee, dus deze schaf je los aan. De S21 is draadloos oplaadbaar. Qua laadsnelheid kan dit toestel niet tippen aan de OnePlus 9 Pro, maar draadloos opladen gaat relatief snel. Je laadt de batterij binnen anderhalf uur namelijk volledig op.
Besturingssysteem
OnePlus 9 Pro: overzichtelijk, updates tot en met 2024
Zoals bijna elk merk giet OnePlus een eigen sausje over het Android 11 besturingssysteem. De OnePlus 9 Pro draait daardoor op OxygenOS. OnePlus heeft weinig aanpassingen gedaan aan het originele Android 11. Hierdoor zien het startscherm en menu's er overzichtelijk uit. De weinige vooraf geïnstalleerde apps die op het toestel staan, kan je zelf verwijderen. Je hebt hierdoor meer opslagruimte over voor je eigen apps en bestanden. OnePlus garandeert software updates tot en met Android 13 in 2023. Tot en met minimaal maart 2024 ontvang je beveiligingsupdates.
Samsung S21: opvallend ontwerp, updates tot en met 2025
De S21 draait op Samsung OneUI. Deze versie van Android 11 ziet er anders uit dan bij veel andere merken. Zo hebben icoontjes vaak andere kleuren en ontwerpen. Op de S21 gebruik je jouw persoonlijke assistent: Bixby. Hiermee geef je jouw smartphone spraakopdrachten. Zo bel je iemand of zet je muziek aan zonder je handen te gebruiken. De vooraf geïnstalleerde kun je niet verwijderen. Op de S21 ontvang je software updates tot minimaal Android 14 in 2024. Bovendien krijg je tot en met januari 2025 beveiligingsupdates.
Camera
OnePlus 9 Pro: scherpe foto's en video's met 4 camera's
Achter op de OnePlus 9 Pro zit een 48 megapixel standaard lens waarmee je haarscherpe foto's en 8K video's maakt. Met de 50 megapixel groothoeklens zet je grote gebouwen en weidse landschappen volledig op de foto. De 8 megapixel telelens zoomt tot 3 keer in zonder dat je foto minder scherp wordt. Wil je natuurlijke zwart-wit foto's maken? Gebruik dan de monochroom lens. Selfies maak je met de 16 megapixel camera aan de voorkant van de smartphone. Dankzij de elektronische beeldstabilisatie zijn je selfies minder snel bewogen.
Samsung S21: 3 camera's, foto's en video's net zo scherp
De 12 megapixel standaard lens van de Samsung S21 heeft minder megapixels, maar in de praktijk merk je hier niets van. Ook met deze camera maak je scherpe foto's en 8K video's. Verder beschikt dit toestel over een 12 megapixel groothoeklens en een 64 megapixel telelens waarmee je 3 keer inzoomt zonder kwaliteitsverlies. Deze telelens heeft een grotere diafragma opening dan die van de OnePlus 9 Pro. Bij weinig licht zie je met de telelens van Samsung daarom iets meer details. Hetzelfde geldt voor de 10 megapixel selfiecamera.
Snelheid en opslag
OnePlus 9 Pro: geschikt voor de zwaarste taken
Met de krachtige Snapdragon 888 processor en 8 GB werkgeheugen is de OnePlus 9 Pro geschikt voor de zwaarste taken. Zware apps als Photoshop en 3D games vormen dus geen probleem voor deze smartphone. Bovendien schakel je snel tussen verschillende apps. De OnePlus 9 Pro is beschikbaar in varianten met 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Bewaar je veel films, muziek en apps op je smartphone? Kies dan voor 256 GB, want er is geen plaats voor een externe geheugenkaart.
Samsung S21: net zo krachtig
Samsung rust de S21 uit met haar eigen Samsung Exynos 2100 processor. Deze is qua kracht vergelijkbaar met de processor van de OnePlus 9 Pro. Het 8 GB werkgeheugen is net zo groot. Je gebruikt dus ook de Samsung S21 voor de zwaarste apps en games. Ook dit toestel heeft geen plek voor een geheugenkaart. Bedenk dus goed of je kiest voor de variant met 128 GB of 256 GB opslag. Die laatste optie is geschikt als je veel foto's, video's en muziek opslaat.
Conclusie
De OnePlus 9 Pro en de Samsung S21 zijn gelijkwaardige topklasse smartphones. Vooral op het gebied van snelheid en camera ontlopen de toestellen elkaar weinig. Het scherm van de OnePlus 9 Pro is scherper, maar dat van de S21 bedien je gemakkelijker met één hand. De batterij van de OnePlus gaat niet alleen langer mee, je laadt hem ook 2 keer zo snel op. Daar staat tegenover dat je op de S21 langer software ondersteuning ontvangt. Bedenk bij jouw keuze dus goed welke onderdelen jij het belangrijkst vindt.