Wat is de camerakwaliteit van een smartphone?
Wat is de camerakwaliteit?
Met een smartphone met een hoge camerakwaliteit maak je in meerdere situaties scherpe foto's. De camerakwaliteit van een telefoon is niet in één foto terug te zien. Voor elke situatie heb je een ander type lens of een andere camerafunctie nodig. Een foto bij weinig licht heeft bijvoorbeeld andere vereisten dan een portretfoto. Een smartphone met een hoge camerakwaliteit heeft vaak meerdere goede camera's, zodat je in elke situatie een goede foto maakt.
Kijkhoek en inzoomen
-
Foto zonder groothoeklens
-
Foto met groothoeklens
-
Foto zonder telelens
-
Foto met telelens met 5x optische zoom
In bepaalde situaties heb je een ander type lens nodig om een goede foto te maken. Een groothoeklens heeft een grote kijkhoek. Zo zet je ook grote groepen en gebouwen of een weids landschap op de foto. Is het object wat je fotografeert ver weg? Met een telelens zoom je ver in. Als deze telelens optische zoom heeft, zoom je zelfs in zonder dat de foto minder scherp wordt. Bekijk de foto's in de galerij om te zien hoe een groothoeklens of telelens met optische zoom jouw foto verandert.
Foto's bij weinig licht
-
Nachtfoto met een uitstekende camera
-
Nachtfoto met een minder goede camera
In het donker is het voor een camera lastiger om details en kleuren vast te leggen. Om toch een mooie nachtfoto te maken, zijn de beeldsensor en de diafragma-opening van belang. Hoe groter de diafragma-opening, hoe meer licht de camera registreert. Een grotere beeldsensor vangt meer van dit licht op, waardoor je foto's scherper en kleurrijker zijn. Omdat er weinig licht is, duurt het maken van een nachtfoto iets langer. Als je toestel over beeldstabilisatie beschikt, is je nachtfoto niet onscherp als je jouw toestel in deze tijd iets beweegt.
Scherptediepte-effect
-
Foto met een mooi scherptediepte-effect
-
Foto met een minder mooi scherptediepte-effect.
Bij een scherptediepte-effect vervaagt de achtergrond van het object dat je fotografeert. Een dieptesensor, of eventueel een telelens, schat hierbij de diepte in. De kunstmatige intelligentie (AI) van een camera verzorgt vervolgens het effect. In de eerste foto in de galerij is het object lichter en zie je nog details in de vervaagde achtergrond. De tweede foto is minder mooi: de achtergrond is namelijk wel heel wazig en links onderin zie je een heldere vlek. De AI van die tweede camera is beduidend minder.
Foto's van dichtbij
In sommige gevallen wil je een foto van heel dichtbij maken. Denk bijvoorbeeld aan een lieveheersbeestje op een blad of een knop van een bloem die uitkomt. Normale camera's hebben moeite om scherp te stellen op objecten op korte afstand. Je foto is hierdoor vaag. Met een macrolens zijn dit soort foto's wel scherp. Benader een object tot op 2,5 centimeter afstand en je ziet alle details nog.
Megapixels
Veel fabrikanten adverteren met grote aantallen megapixels. Het aantal megapixels heeft echter geen groot effect op de kwaliteit van je foto. Een camera met een groot aantal megapixels maakt weliswaar foto's met meer detail, maar als amateurfotograaf merk je hier weinig van. Dit speelt namelijk vooral een rol als je jouw foto's op groot formaat gaat afdrukken. Een foto van 12 megapixel is bijvoorbeeld al scherp genoeg om op posterformaat te printen. Bekijk je jouw foto's vooral op een scherm? Dan is het verschil tussen bijvoorbeeld 12 en 48 megapixels nauwelijks zichtbaar.