Fitbit Sense 2 vs Fitbit Sense
Fitbit Sense 2 vs Fitbit Sense
Uiterlijk en ontwerp
Fitbit Sense 2: dunner en lichter
Fitbit Sense 2 is in 2022 geïntroduceerd en lijkt qua uiterlijk veel op zijn voorganger uit 2020. Toch zijn er kleine verschillen. De nieuwe Sense 2 is 15 procent lichter dan de originele Sense. Daarnaast is het nieuwe model 11,4 millimeter dik en 38 millimeter breed. De randen zijn smaller geworden. Hierdoor is de groote van het scherm hetzelfde gebleven. Nieuw is ook de fysieke knop. Deze is makkelijker te bedienen dan de drukgevoelige sensor van Fitbit Sense. Het nieuwe model is in 3 nieuwe kleuren beschikbaar: blauw/goud, wit/zilver en grijs/grafiet.
Fitbit Sense: bredere randen
De originele Fitbit Sense is 12,4 millimeter dik en 40 millimeter breed. Net zoals bij het model uit 2022 is het scherm 1,58 inch groot. Dit komt door de bredere zwarte randen. Met de drukgevoelige sensor bevestig je de opties in het menu of activeer je een snelkoppeling. Raak je tijdens het sporten per ongeluk de sensor, dan wil de training nog wel eens stoppen. De kleuren van de bandjes van de Sense hebben een iets andere kleur dan de bandjes van de Sense 2. De bandjes zijn onderling uit te wisselen.
Gezondheid
Fitbit Sense 2: continue stress meting
Nieuw in de Sense 2 is de cEDA sensor. Via je huidtemperatuur en je hartslag houdt deze sensor jouw stress niveau bij. Signaleert het horloge stress, dan verschijnt er een melding op het scherm. Je krijgt dan direct opties om te ontstressen, zoals een meditatie of een geleide ademhalingsoefening. Met de ECG app controleer je op een onregelmatige hartslag. Om je mentale gezondheid in de gaten te houden, vraagt de Sense 2 je regelmatig aan te geven hoe je je voelt. Je kunt ook een slaapprofiel bijhouden, maar hier heb je wel een abonnement op Fitbit Premium voor nodig.
Fitbit Sense: passieve stress meting
In de originele Fitbit Sense vinden we de EDA sensor. Het verschil tussen de cEDA sensor uit het 2022 model en deze EDA sensor is dat er geen continue meting wordt gedaan. Om een stressmeting te doen, plaats je je hand over het scherm zodat je de horlogekast aanraakt.
Smartwatch
Fitbit Sense 2: wachten op update
Naast 40 fitnessoefeningen en verschillende gezondheidsmetingen zijn er ook handige smartwatch functies op de Sense 2. Je ontvangt alle belangrijke meldingen op je horloge en betaalt draadloos met Fitbit Pay of Google Wallet. Als stemassistent is Alexa van Amazon beschikbaar. Google Assistent ontbreekt op Fitbit Sense 2. Fitbit heeft al aangekondigd dat in een latere update stapgsgewijze routebeschrijving via Google Maps beschikbaar komt. Ook de mogelijkheid om via bluetooth telefoontjes te beantwoorden staat gepland voor een latere software update.
Fitbit Sense: Alexa en Google Assistent
Verrassend genoeg vinden we op de originele Sense functies terug die we niet op het nieuwe model vinden. Zo biedt de Sense ondersteuning voor 2 stemassistenten: Alexa van Amazon en Google Assistent. Daarnaast ontbreekt op dit moment ondersteuning voor muziekapps. De originele Sense biedt ondersteuning voor Deezer en Spotify. Het is niet bekend of deze ondersteuning op een later moment alsnog naar Sense 2 komt.
Conclusie
De verschillen tussen Fitbit Sense 2 en de originele Fitbit Sense zijn klein en soms wat onverwacht. Op de Sense 2 vinden we de cEDA sensor die je stress monitort en 40 trainingsmodi ondersteunt. Op de originele Sense vind je de Google Assistent en ondersteuning voor muziekapps. Het hangt van je eigen wensen af of een upgrade naar het nieuwe model nodig is.