Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Lieze

8 tips voor precieze hartslagmeting via je smartwatch

Je wil je hartslag meten met je horloge, maar hoe doe je dit het best? Een goede polsmeting is afhankelijk van jouw fysieke gesteldheid en hoe je de smartwatch om je pols draagt. We geven je 8 tips voor een betrouwbare hartslagmeting. Alvast een tipje van de sluiter: draag het horloge zo hoog mogelijk op je pols en zorg dat er geen licht tussen je pols en de sensor komt. Voor een écht nauwkeurige meting koppel je een hartslagmeter met borstband.

Samenvatting tips

Een betrouwbare hartslagmeting via je smartwatch krijg je met deze 8 tips:

  1. Draag het horloge 2 vingers boven je pols.
  2. Draag het horloge strak, zodat het niet verschuift.
  3. Start de hartslagmeting voor je begint met sporten.
  4. Gebruik geen polsmeting voor interval- en krachttraining.
  5. Update de software regelmatig.
  6. Verwijder de sticker en houd de sensor vrij van vuil en krassen.
  7. Houd rekening met je wisselende hartslag.
  8. Koppel een hartslagband voor écht nauwkeurige metingen.

Tip 1: draag het horloge 2 vingers boven je polsgewricht

hartslag horloge

Waar je het horloge op je pols draagt is belangrijk voor de uitkomst van de hartslagmeting. Hier geldt: hoe hoger, hoe beter. Daarom raden we aan om het horloge tijdens het sporten minimaal 2 vingers boven je pols dragen. De sensor 'leest' je bloedstroom door weefsel. Hoe meer zacht weefsel, hoe beter de meting. Heb je tatoeages? Draag het horloge dan op de pols zonder tatoeages. Sommige inktsoorten beïnvloeden de meting.

Tip 2: draag het horloge strak, zodat het niet verschuift

hartslagmeter horloge

Licht tussen de sensor en je pols brengt de meting in de war. Je voorkomt dat licht de meting beïnvloedt door het bandje wat strakker te zetten dan je gewend bent. Het moet strak zitten, zodat het niet verschuift, maar mag je bloedcirculatie niet afknellen. Is jouw bandje te groot, te klein of sluit het gewoon niet aan? Overweeg dan een nieuw bandje aan te schaffen.

Tip 3: start de hartslagmeting voor het sporten

horloge hartslagmeter

Wacht even met sporten als je een meting of sportmodus start. Het horloge heeft een aantal minuten nodig om een stabiele meting te kunnen doen. Hierna raden we een kleine warming-up aan. Je hartslag is dan hoger op het moment dat je start met je daadwerkelijke training. De hartslagsensor in je smartwatch meet een hoge hartslag gemakkelijker.

Tip 4: geen polsmeting bij interval- en krachttraining

hoe strak moet een smartwatch zitten

Een polssensor meet interval- en krachttraining niet zo goed als een hartslagband. De hartslagband meet de klopping van je hart, terwijl de polssensor het gevolg meet: de zuurstof die vrijkomt in je bloed. Een polssensor loopt dus altijd wat achter. Bij intervaltraining of sprinten is dit minder handig. Bij krachttraining spannen je spieren op een onnatuurlijke manier samen wat de meting beïnvloedt. Daarom raden we bij deze sporten een hartslagband aan.

Tip 5: update de software regelmatig

Software updaten smartwatch

De algoritmes die voor een groot deel de nauwkeurigheid van de meting bepalen, veranderen constant. Update de software van je smartphone altijd zodra er een nieuwe update is. Dit doe je in de bijbehorende app op je smartphone.

Tip 6: houd de sensor vrij van vuil en krassen

smartwatch hartslag

Bij sommige smartwatches zit een sticker op de hartslagsensor ter bescherming. Verwijder deze sticker, want hij blokkeert de sensor. Daarnaast zorgen krassen en vuil dat de meting minder goed werkt. Ga daarom zorgvuldig om met je horloge en maak de sensor af en toe schoon. Dit doe je met een vochtig doekje.

Tip 7: houd rekening met je wisselende hartslag

smartwatch hartslagmeter

Belangrijk om te onthouden: je hartslag verandert continu. Het is namelijk afhankelijk van je fysieke gesteldheid. Je hartslag kan bijvoorbeeld hoger of lager dan normaal zijn wanneer je moe of ziek bent. Hetzelfde geldt voor als je gestrest bent, veel koffie hebt gedronken of als het warm is. Twijfel je toch of voel je je niet goed? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Tip 8 : koppel een hartslagmeter voor meer info

horloge hartslag

Hoewel een polsmeting een goede en betrouwbare indicatie geeft van je hartslag, is het nooit zo nauwkeurig als een meting via een hartslagmeter om je borst. Daarom koppel je voor een zeer nauwkeurige hartslagmeting een hartslagband aan je smartwatch of smartphone.

Hartslagmetingen minder nauwkeurig door tatoeages

Een tatoeage op de plaats van een hartslagmeter kan de werking van een optische hartslagmeter verminderen. Het licht dat de hartslagmeter gebruikt, wordt geblokkeerd door de inkt en het patroon. Hierdoor is er kans op een minder nauwkeurige hartslagmeting.

Lieze
Artikel van:
Lieze Smartwatch specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.