5 tips zodat je beter melkschuim maakt
Zo krijg je goed melkschuim
We geven je 6 tips om lekkere cappuccino's te zetten met een mooie melkschuimlaag.
- Tip 1: gebruik koemelk of havermelk.
- Tip 2: koel de melk van tevoren.
- Tip 3: vul het melkreservoir tot het MAX niveau.
- Tip 4: controleer de aansluiting van het melksysteem.
- Tip 5: zorg dat het melksysteem schoon is.
Tip 1: gebruik koemelk of havermelk
Over het algemeen schuimt een espressomachine met melkreservoir de melk het beste op wanneer je koemelk gebruikt. Drink je liever een plantaardige melksoort? Gebruik dan havermelk. Dit werkt het beste voor jouw apparaat. Andere varianten schuimen veel minder goed op, zoals sojamelk, amandelmelk of rijstmelk.
Tip 2: koel de melk van tevoren
Zorg dat je altijd gekoelde melk gebruikt. Wanneer de melk een temperatuur heeft tussen de 5 en 8 graden Celsius, schuimt deze het beste op. Dit is een gebruikelijke temperatuur voor de koelkast. Zet het melkreservoir weer terug in de koelkast na het zetten van een cappuccino. Zo blijft de melk op de juiste temperatuur.
Tip 3: vul het melkreservoir tot het MAX niveau
Als er te weinig melk in het melkreservoir zit, werkt de aanzuiging van de melk niet meer goed. Zorg er daarom voor dat het melkreservoir goed gevuld is, tot aan het max niveau. Je bewaart het gevulde melkreservoir gemakkelijk in de koelkast om de melk vers en koel te houden.
Tip 4: controleer de aansluiting van het melksysteem
Controleer of het melkreservoir goed in de machine geklikt is. Open ook de deksel van het melkreservoir en kijk of alle kleine onderdelen goed in elkaar geklikt zijn. Denk aan de kunststof melkslang en het afgiftepijpje. Als hier lucht tussendoor komt, werkt de aanzuiging van de melk niet goed, met slecht melkschuim als resultaat.
Tip 5: zorg dat het melksysteem schoon is
Het melksysteem moet je dagelijks reinigen. Als je dit niet doet, ontstaan er aangekoekte melkresten. Hierdoor kan de melk niet meer goed doorstromen en krijg je slecht melkschuim. Ook is het onhygiënisch doordat de achtergebleven melk na enige tijd gaat schimmelen. Haal alle onderdelen van het melkreservoir uit elkaar en was ze onder de kraan met lauw water en afwasmiddel. Controleer ook kleine openingen en maak deze eventueel schoon met een tandenstoker.