5 tips voor het boren in steen
Aan de slag met het boren in steen
Als je zonder problemen in steen wil boren, is het belangrijk dat je op een paar dingen let. Volg deze tips:
Tip 1: kies de juiste boor.
Tip 2: gebruik de klopfunctie alleen als het nodig is.
Tip 3: controleer op leidingen.
Tip 4: bedenk of je in steen of voegen wil boren.
Tip 5: vang boorstof direct op.
Tip 1: kies de juiste boor
Er zijn boren voor verschillende materialen. Zoals de naam al zegt, gebruik je voor steen een steenboor. Deze boor herken je aan de punt waar een soort ‘vleugels’ aan zitten. Het is ook belangrijk dat je controleert of de steenboor op de boorkop van jouw boormachine past. Je hebt namelijk steenboren voor een SDS of snelspanboorkop.
Tip 2: gebruik de klopfunctie alleen als het nodig is
Als je in harde steensoorten wil boren, heb je een klopfunctie nodig. De boor beweegt door deze functie van voor naar achter. Zonder deze kloppende beweging maak je geen gaten in hard steen. Wees wel voorzichtig met de klopfunctie, zodat je de ondergrond niet beschadigt. Begin langzaam en bouw de snelheid rustig op. Wil je in zacht steen boren, zoals gips? Zet dan de klopfunctie uit.
Tip 3: controleer op leidingen
Achter stenen muren in huis zitten vaak leidingen. Het is daarom best spannend om in deze muren te boren. Met een leidingzoeker weet je precies waar je wel of niet boort. Het apparaat ziet namelijk waar spanning of metaal zit in de muur. Zo sta je niet per ongeluk tot je enkels in het water.
Tip 4: bedenk of je in steen of voegen wil boren
Bij het boren in een bakstenen muur moet je bedenken of je in de steen of de voeg wil boren. Als je een zwaar voorwerp wil ophangen, boor je het beste midden in de steen. De steen kan namelijk een groter gewicht aan. Zo valt er niets van de muur. Wil je tijdelijk een licht voorwerp ophangen? Dan is de voeg een goede keuze. Deze smeer je later gemakkelijk weer dicht.
Tip 5: vang boorstof direct op
Als je een gat in steen boort, komt daar boorstof bij vrij. Dit geeft niet alleen veel troep, maar je ziet ook je werk minder goed. Met een bouwstofzuiger houd je jouw werkplek schoon. Vraag of iemand de stofzuigermond vlak bij het boorgat houdt of kies voor een boorstofopvanger. Met een boorstofopvanger vang je stof direct op zonder hulp van anderen. Zo klus je zonder problemen alleen.