Advies over stofzuigers
Wil je een stofzuiger zonder zak, met zak of een steelstofzuiger?
Een traditionele stofzuiger koop je zonder zak of met zak. Daarnaast bestaat ook de steelstofzuiger. Een stofzuiger met zak heeft een stofzuigerzak die je af en toe vervangt. Bij stofzuigers zonder zak belandt het stof in een stofbak. Deze leeg je boven de prullenbak. Een steelstofzuiger is draagbaar en draadloos. Elk type stofzuiger heeft voordelen, maar ook nadelen. Hieronder vind je deze plus- en minpunten.
Zonder zak
- Je bespaart kosten op de lange termijn, omdat je geen stofzuigerzakken koopt.
- Je ziet gemakkelijk wanneer de stofbak vol is en je deze moet legen.
- De stofbak legen is een stoffig klusje, waardoor vuil weer vrijkomt in je huis.
Met zak
- De stofzak dient als filter en houdt zo veel mogelijk stof, huismijt en pollen tegen. De uitblaaslucht is hierdoor schoner.
- Het vervangen van een stofzak is eenvoudig en hygiënisch.
- Meer opvangcapaciteit, dus minder vaak legen.
- Minder kans op geuren die de stofzuiger verlaten.
- Je koopt een nieuwe stofzuigerzak als je deze vervangt, waardoor je extra kosten maakt.
- De stofzuiger verliest zuigkracht als de stofzak vol raakt.
Steelstofzuiger
- Omdat de stofzuiger geen snoer heeft, beweeg je vrij door huis.
- Een steelstofzuiger is licht en compact, dus je tilt 'm zonder moeite op.
- Je tovert de stofzuiger vaak gemakkelijk om in een kruimelzuiger, waardoor je van je plinten tot je boekenplank stofzuigt.
- Je bespaart kosten op de lange termijn, omdat je geen stofzuigerzakken koopt.
- Je stofzuigt met een accu, dus je moet deze opladen.
- De stofbak is kleiner, dus je leegt deze vaker.
Heb je een laminaat- of parketvloer?
Als je een houten vloer stofzuigt, wil je natuurlijk geen krassen maken. De oplossing is simpel: een parketborstel. Een parketborstel heeft extra lange haren en voorkomt zo krassen op jouw kwetsbare vloer. Met de borstel die je bij de meeste stofzuigers standaard ontvangt, is de kans op krassen op je harde vloer een stuk groter. Lees het adviesartikel voor meer informatie over stofzuigen op houten vloeren.
Heb je een vloer met tapijt?
Als je tapijt stofzuigt, heeft de stofzuiger meer kracht nodig. Het apparaat moet namelijk in de vezels van het tapijt doordringen. Wat helpt is een turboborstel. Deze borstel draait rond. Hierdoor opent 'ie de vezels van het tapijt. Zo komt vuil beter omhoog en zuigt de stofzuiger écht alles op. Dit is vooral belangrijk bij hoogpolig tapijt. Laagpolige tapijten stofzuig je ook gewoon met een combiborstel. Wel doet een turboborstel de klus altijd grondiger.
Heb je huisdieren?
Als je thuis een huisdier hebt, slingeren er waarschijnlijk veel haren rond. Met een turboborstel zuig je deze gemakkelijk op. De ronddraaiende borstels pakken dierenharen beter op van de vloer of het tapijt. Deze borstel is er ook in klein formaat: de mini-turboborstel. Met deze borstel maak je bijvoorbeeld je meubels en traptreden gemakkelijk haarvrij. Wil je weten waar je op moet letten als je een stofzuiger koopt én je huisdieren hebt? Bekijk dan de adviespagina.
Ben je allergisch?
Als je een stofallergie hebt, is een goed uitblaasfilter onmisbaar. Wij vinden een stofzuiger geschikt voor allergieën als deze minimaal een HEPA 13-filter heeft óf een speciaal anti-allergiefilter bevat. Daarnaast vind je op het energielabel de heruitstootklasse van stof. Deze klasse loopt van A tot G, waarbij klasse A de laagste uitstoot van stof aangeeft. Wil je meer informatie over hoe je een stofzuiger kiest als je allergisch bent, lees dan de adviespagina.
Wil je bouwstof of water opzuigen?
Een bouwstofzuiger zuigt niet alleen stof, maar ook vloeistoffen op. Ook grof materiaal, zoals houtsnippers, maakt geen kans. Een werkplaatsstofzuiger is bijvoorbeeld een handige hulp tijdens het klussen of voor het afvoeren van water. Deze stofzuigers hebben meer kracht dan een standaard stofzuiger. Waterstofzuigers hebben daarnaast ook een speciaal nat- en droogfilter.
Prestatie vs. vermogen
Vaak denken mensen dat een hogere prestatie van de stofzuiger helemaal afhangt van het vermogen in wattage. Dit is lang niet altijd het geval. Je hebt zelf ook veel invloed op de prestaties. Een hoge zuigkracht bereik je met de juiste opzetstukken en goede verzorging van jouw stofzuiger. Wil je meer weten over de zuigkracht van een stofzuiger? Lees dan het adviesartikel.
Onderdelen vervangen
Stofzuigerzak
Stofzuigerzakken raken vol als je regelmatig stofzuigt. Hierdoor blokkeert de luchtstroom. Verliest je stofzuiger zuigkracht? Vervang dan de stofzuigerzak. Bij een gemiddeld gebruik van je stofzuiger doe je dit ongeveer eens per 2 maanden. Als je de zak regelmatig verwisselt, houd je de zuigkracht op peil. Zo haal je het maximale uit je stofzuiger.
Filter
Voor een goede werking van je stofzuiger is het belangrijk dat je het filter op tijd vervangt. Hoe weet je wanneer dit nodig is? Check hiervoor de uitblaaslucht. Als je stofzuiger die herkenbare duffe geur uitblaast, vervang je het filter. Als je te lang wacht, filtert de stofzuiger de uitblaaslucht niet goed meer. Je stofzuiger blaast dan vuil terug je huis in en verliest zijn zuigkracht.