Hoe kies je een bouwstofzuiger?
Bouwstofzuiger kiezen
Welke bouwstofzuiger het beste bij jou past, hangt af van jouw gebruik. Vraag jezelf het volgende af:
- Welk materiaal ga je opzuigen?
- Heb je een stofzuigerzak nodig?
- Welke stofklasse heb je nodig?
- Wil je werken op accu of op netstroom?
- Heb je een ingebouwd stopcontact nodig?
- Welke accessoires heb je nodig?
Welk materiaal ga je opzuigen?
Als je een bouwstofzuiger kiest, is het belangrijk dat je nadenkt over welk materiaal je wil opzuigen. Wil je jouw auto uitzuigen of natte bladeren in de tuin opruimen? Dan is een alleszuiger of waterstofzuiger geschikt. Die zuigt zowel nat als droog vuil op dat voor de normale stofzuiger te grof is. Wil je grof vuil of bouwstof op de werkplaats opruimen? Dan kies je het beste een bouwstofzuiger voor de professional.
Heb je een stofzuigerzak nodig?
Bouwstofzuigers gebruik je met een stofzuigerzak of reservoir. Een stofzuigerzak vangt droog vuil op. Als hij vol is, verwissel je hem. Het is belangrijk dat je de zak soms vervangt. Anders heeft je bouwstofzuiger na een tijd minder zuigkracht. Met een reservoir vang je droog en nat vuil op. Wel moet je het reservoir achteraf legen en schoonmaken. Werkt de bouwstofzuiger zowel met als zonder zak, dan kies je wat bij jouw klus past. Met een reservoir van 30 liter werk je een langere tijd door.
Welke stofklasse heb je nodig?
Er zijn 3 stofklassen voor bouwstofzuigers:
- Stofklasse L laat maximaal 5 procent stof door en is geschikt voor ongevaarlijke stoffen, zoals huisstof.
- Stofklasse M laat 0,5 procent door, waardoor je veilig bouw- en kwartsstof opzuigt.
- Stofklasse H laat 0,005 procent door, zodat je probleemloos schadelijke stoffen opzuigt.
- Een bouwstofzuiger zonder stofklasse gebruik je voor klein (bouw)afval thuis.
Sommige bouwstofzuigers zijn TNO gecertificeerd. Dit betekent dat de bouwstofzuiger aan eisen voldoet die jouw gezondheid sparen. Voor professionals is dit belangrijk.
Wil je werken op accu of op netstroom?
Of je op netstroom of accu wil werken, hangt af van jouw gebruik. Is er een stopcontact in de buurt? Dan is een bouwstofzuiger op netstroom prima. Kijk wel goed naar de lengte van het snoer, zodat je overal bijkomt. Of gebruik een verlengsnoer. Wil je werken op plekken zonder stroom? Kies dan voor een bouwstofzuiger op accu. De accu raakt wel leeg. Het is dus handig als je een extra accu hebt. Zo werk je zonder onderbrekingen door.
Heb je een ingebouwd stopcontact nodig?
Als je gereedschap samen met je bouwstofzuiger wil gebruiken, is een ingebouwd stopcontact handig. Je sluit dan jouw boormachine, cirkelzaag of ander elektrisch gereedschap aan op de bouwstofzuiger. Zodra je het gereedschap aanzet, begint de stofzuiger met werken. Al het stof dat vrijkomt, vang je zo direct op. Hierdoor ben je achteraf minder tijd kwijt aan het schoonmaken.
Welke accessoires heb je nodig?
De belangrijkste accessoires voor bouwstofzuigers zijn stofzuigerzakken, stofzuigerfilters en stofzuigerborstels.
- Een stofzuigerzak verwissel je als die vol is. Als je bij je bouwstofzuiger stofzuigerzakken krijgt, heb je een voorraad in huis.
- Verliest jouw bouwstofzuiger zuigkracht? Dan is het stofzuigerfilter misschien aan vervanging toe. Je hebt filters voor droog vuil, nat vuil of beide.
- Je voert met de juiste stofzuigerborstels verschillende klussen uit. Denk aan opzetstukken voor je parket of auto. Krijg je bij jouw bouwstofzuiger opzetstukken? Dan ga je direct aan de slag.