Specialisten review van de Nikon Z f
Nikon Z f
- Het retro ontwerp heeft 3 draaiwielen aan de bovenkant waarmee je de camera gemakkelijk instelt.
- Je maakt heldere foto's dankzij de 24,5 megapixel full frame sensor.
- De beeldstabilisatie heeft scherpstelpunt VR, waardoor de stabilisatie gericht is op het belangrijkste onderwerp.
- Het ontwerp heeft geen ergonomische grip zoals je mogelijk van andere systeemcamera's gewend bent.
Eerste indruk van de Nikon Z f
Wat me als eerste opvalt aan de Nikon Z f, is het retro ontwerp met de verschillende bedieningsknoppen. Als ik hem vasthoud, vind ik hem vrij groot in vergelijking met andere systeemcamera's. Zeker in combinatie met de optionele grip. De grip zorgt er wel voor dat ik de camera goed vasthoud. Zonder de grip mis ik de ergonomie. Ik gebruik de camera dus liever met grip. De bedieningsknoppen aan de bovenkant van de camera vind ik handig. Zo pas ik gemakkelijk mijn instellingen aan.
Retro ontwerp met handmatige bedieningsknoppen
De camera heeft een klassiek uiterlijk met moderne technieken. Bovenop zitten verschillende draaiwielen waarmee ik onder andere de ISO en sluitertijd aanpas. Het is voor mij even wennen, maar ik vind het fijn werken. Op het kleine schermpje bovenop zie ik welk diafragma ik heb ingesteld. Als ik snelle actiefoto's maak, gebruik ik de automatische stand. Zo voorkom ik dat ik het actiemoment mis. Met het kantelbare touchscreen maak ik ook foto's uit hoge of lage standpunten.
Snelle en nauwkeurige autofocus met tracking
Door de Expeed 7 processor, heeft de camera een Deep Learning AI technologie voor de autofocus. Hierdoor stel ik supersnel en -nauwkeurig scherp. Deze technologie herkent veel verschillende onderwerpen en gezichten, zoals mensen, dieren, voertuigen en vogels. De tracking van die onderwerpen is 3D. Dit betekent dat de camera het onderwerp zelfs volgt als mijn onderwerp recht op me af komt. Hiermee fotografeer ik bijvoorbeeld mijn hond die op me af rent. Deze 3D tracking is ook handig voor sportfotografie.
Fotograferen met 30 beelden per seconde
Voor actiefotografie is deze camera erg geschikt. Ik maak foto's met maximaal 30 beelden per seconde in JPG. Dit komt door de grote buffercapaciteit van de beeldprocessor. Als je de ontspanknop indrukt, bewaart de buffer de beelden van één seconde voordat je de ontspanknop indrukte tot 1,5 seconde na het indrukken. Hierdoor leg je nauwkeurig actiemomenten van sporters of dieren vast. Je kiest daarna zelf het beste beeld. Ik vind het jammer dat deze optie niet met RAW bestanden werkt.
8 stops beeldstabilisatie
De ingebouwde beeldstabilisatie van de Nikon Z f is erg goed. Ik stel mijn sluitertijd 8 stops langzamer in en maak scherpe foto's uit de hand. Nikon heeft de IBIS gekoppeld aan het autofocussysteem. Hierdoor gebruikt de camera mijn scherpstelpunt als uitgangspunt voor de beeldstabilisatie in plaats van het midden van het beeld. Zo werkt de stabilisatie ook als ik een scherpstelpunt aan de rand van het beeld kies.
Uitstekende videokwaliteit
De kwaliteit van mijn video's ziet er goed uit. Als ik in 4K resolutie film, zie ik veel details in mijn beelden. Voor slow motion video's kies ik full hd resolutie met 120 frames per seconde. Hierdoor vertraag ik de beelden 4 keer. Door het hoge aantal frames per seconde, zijn de slow motions erg vloeiend. Ook de foto's zien er scherp uit. Dit komt door de 24 megapixel full frame sensor. Zelfs in donkere situaties zijn mijn foto's helder.
Conclusie
De Nikon Z f is een goede camera voor zowel foto- als videografen. Ik stel de camera gemakkelijk in met de verschillende draaiwielen. Zonder de losse grip houd ik hem niet stevig vast. Ik gebruik hem daardoor liever met grip. Door de full frame sensor biedt de camera een hoge beeldkwaliteit, waarmee ik zelfs in het donker heldere beelden schiet. De autofocus is snel en uitgebreid. In combinatie met de 8 stops beeldstabilisatie maak ik probleemloos actiefoto's en video's.