Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Lisanne

De verschillen tussen een keukenmixer en een foodprocessor

Een keukenmixer en een foodprocessor zijn allebei handige keukenmachines. Met de juiste opzetstukken komen de functies van deze 2 keukenapparaten aardig bij elkaar in de buurt. Toch hebben ze hun eigen, specifieke kwaliteiten. Zo is de keukenmixer ideaal voor kloppen, kneden en mixen en een foodprocessor voor hakken, snijden en raspen. Lees verder en ontdek wat alle verschillen tussen een keukenmixer en een foodprocessor zijn.

Vergelijking keukenmixer en foodprocessor

Keukenmixer Foodprocessor
Kloppen, kneden, mixen Dagelijks gebruik, belangrijkste functie. Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig.
Hakken, snijden, raspen Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. Dagelijks gebruik, belangrijkste functie.
Pureren Voor af en toe, je hebt soms een accessoire nodig. Voor af en toe, je hebt soms een accessoire nodig.
Dikke sappen Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig.
Dunne sappen Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig.
Pasta maken Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. Ongeschikt
Vlees bereiden Regelmatig gebruik, je hebt soms een accessoire nodig. Ongeschikt

Kloppen, kneden en mixen

Keukenmixer

Keukenmixer: beste keuze voor kneden

Kloppen, kneden en mixen zijn de belangrijkste functies van een keukenmixer. Dit krachtige apparaat wordt standaard geleverd met een garde, meng- en deeghaak die klop-, kneed- en mixwerk van je overnemen. De gardes roeren of kneden van bovenaf in de open, diepe mengkom. In deze kom stop je veel ingrediënten tegelijkertijd. Een keukenmixer is door zijn grote vermogen heel krachtig. Zo kneedt 'ie ook plakkerig pizzadeeg gemakkelijk tot de gewenste dikte.

Foodprocessor

Foodprocessor: handige bakhulp

Ook met een foodprocessor klop, kneed en mix je. Deeg wordt wel iets minder grondig gekneed dan met een keukenmixer, omdat je het kneedmes aan de onderkant van de kom bevestigt. Ook ligt zijn vermogen doorgaans wat lager. Omdat de mengkom vaak iets kleiner is dan die van een keukenmixer, zet je dus ook een wat kleinere taart op tafel.

Hakken, snijden en raspen

Keukenmixer hakken

Keukenmixer: handige snijhulp

Je breidt een keukenmixer uit met speciale blender en hakmolen opzetstukken. Deze opzetstukken nemen het hak-, snij- en raspwerk uit handen. Je bent wel afhankelijk van de degelijkheid van de opzetstukken en de scherpte van de meegeleverde messen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij hele harde ingrediënten (noten of chocola) of juist hele zachte (kaas).

Foodprocessor snijden

Foodprocessor: vliegensvlugge meesterchef

De foodprocessor is de ideale hulp voor het hakken, snijden en raspen van ingrediënten. Bij dit keukenapparaat krijg je verschillende snij- en raspschijven. Hiermee snij je groenten en fruit in een mum van tijd in plakjes of blokjes, of rasp je ze juist heel fijn. Ook bestaan er speciale schijven voor het snijden van bijvoorbeeld verse frieten. Een foodprocessor is ook heel geschikt voor ingrediënten die je met andere apparaten soms moeilijk snijdt, bijvoorbeeld noten, chocola of kaas.

Pureren

Keukenmixer blender

Keukenmixer: handig voor saus

In een keukenmixer maak je een saus of dip, bijvoorbeeld met het meegeleverde blender opzetstuk. Mayonaise maak je direct in de mengkom. Dat moet dan wel in grote hoeveelheden tegelijk, anders mengen de ingrediënten niet goed. Voor soep gebruik je een blender opzetstuk, maar gebruik dan wel een hittebestendige kan.

Foodprocessor pureren

Foodprocessor: voor een dikke dip

In een foodprocessor maak je je sauzen en dips direct in de mengkom. Vooral wat dikkere mengsels zijn hiervoor geschikt, bijvoorbeeld pesto. Soep maak je in het blender opzetstuk, mits de kan hittebestendig is.

Dikke en dunne sappen

Keukenmixer sappen

Keukenmixer: veelzijdige sapmaker

Voor het maken van dun sap (met weinig vruchtvlees) gebruik je bij je keukenmixer een sapcentrifuge opzetstuk. In een blender opzetstuk maak je dikkere sappen, bijvoorbeeld een smoothie van je favoriete groenten en fruit. Wil je ijs crushen voor een milkshake? Controleer dan even of het blender opzetstuk daar geschikt voor is.

Foodprocessor drankjes

Foodprocessor: ook voor ijskoude drankjes

Voor het maken van dunne sappen gebruik je, net als bij een keukenmixer, een sapcentrifuge opzetstuk. Je maakt smoothies zowel in de mengkom als in een blender opzetstuk, al is de blender handiger voor het inschenken. IJs vermalen is voor de meeste foodprocessors een koud kunstje.

Pasta en vlees draaien

Keukenmixer vleesmolen

Keukenmixer: handige aanvulling

Op een keukenmixer installeer je ook een pasta of een vleesmolen opzetstuk. Zo draai je zelf verse pasta of gehakt. De dikte van de pastasliert of het gehakt is afhankelijk van het opzetstuk dat je gebruikt, maar in de meeste gevallen dus wel aan te passen.

Foodprocessor hakken

Foodprocessor: niet geschikt

Zag je het al helemaal voor je, die zelf gedraaide spaghetti en gehaktballetjes? Helaas: op een foodprocessor past geen pastamaker of vleesmolen. Knoflook, ui en een tomaatje hakken voor een lekkere pastasaus is dan weer wel mogelijk.

Conclusie

Voor kloppen, kneden en mixen gebruik je het best een keukenmixer. Dit krachtige keukenapparaat is gebouwd om snel grote hoeveelheden room, deeg en beslag te verwerken. Wil je een keukenhulp die je vliegensvlug van dat vervelende rasp-, snij- en hakwerk afhelpt? Dan kies je het voor een foodprocessor. Deze keukenhulp hakt, snijdt en raspt groenten en fruit moeiteloos in elke gewenste dikte. Wel breid je de functies van een keukenmixer met de juiste opzetstukken iets meer uit, bijvoorbeeld om zelf pasta en vlees te draaien. Ben je een echte hobbykok, dan ben je met een keukenmixer dus waarschijnlijk het beste uit.

Lisanne
Artikel van:
Lisanne Keukenmixer- en foodprocessor specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.