Hoe kies je een keukenmes?
Keukenmes kiezen
Stel jezelf de volgende vragen voor je een keukenmes kiest:
- Welke ingrediënten wil je snijden?
- Wil je een Europees of Japans mes kopen?
Welk mes heb je nodig voor je ingrediënten?
Koksmes en santokumes
Voor het snijden vlees, vis, groenten en kruiden gebruik je een koks- of een santokumes. Deze messen zijn gemiddeld 20 centimeter lang en beschikken over een groot en breed snijoppervlak.
Vleesmes
Je snijdt en trancheert vlees, vis, gevogelte of wild met een vleesmes. Net zoals de koksmes zijn deze messen gemiddeld 20 centimeter lang en beschikken juist over een lang en smal snijoppervlak.
Broodmes
Een broodmes is gemiddeld 2 centimeter langer dan een koks- of vleesmes. Het snijoppervlak is groot en gekarteld. Je gebruikt dit mes voor het snijden en zagen van brood en zachte etenswaren.
Groentemes
Met een groentemes snijd, schil en pel je groenten en fruit. Groentemessen zijn gemiddeld 10 centimeter lang en zijn voorzien van een klein en stevig snijoppervlak.
Schilmes
Een schilmes lijkt veel op een groentemes. Dit mes is echter gemiddeld kleiner in formaat en gebruik je voor het snijden en schillen van groenten en fruit, ook voor het garneren. Het mes beschikt over een klein en smal snijoppervlak.
Wil je een Europees of een Japans mes kopen?
Europees geslepen messen hebben meestal een slijphoek van 20 graden per kant. Bij Japans geslepen messen is dit ongeveer 15 graden. Een smallere slijphoek geeft het mes een scherpere snede, hierdoor kun je met grote precisie en meer gemak snijden. Deze smalle slijphoek is mogelijk omdat het staal van Japanse messen harder is dan dat van Europese messen. Hardere messen zijn echter wel fragieler.