Hoe steek je je kamado aan?
In 7 stappen een kamado aansteken
Stap 1. Vul de kamado met grove stukken houtskool.
Stap 2. Plaats 1 tot 3 bruine, milieuvriendelijke aanmaakblokjes tussen de houtskool.
Stap 3. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer.
Stap 4. Alle ventilatiegaten (boven en onder) staan helemaal open.
Stap 5. Laat de blokjes branden met open deksel tot ze helemaal verdwenen zijn.
Stap 6. Zet nu het rooster erop en doe de deksel dicht.
Stap 7. Om de juiste temperatuur te bereiken, regel je de luchttoevoer naar wens met de ventilatiegaten.
Tip 1: gebruik harde stukken houtskool voor de bbq
Met harde kolen is de temperatuur lastiger te regelen dan met zachte stukken. Weet je niet zo goed of de houtskool hard of zacht is? Let dan op het gewicht van de houtskoolzak. Is de eerste zak zwaarder dan de tweede? Dan bevat de eerste zak waarschijnlijk hardere houtskool.
Tip 2: steek je kamado aan met milieuvriendelijke aanmaakblokjes
Je steekt een kamado aan met bruine, milieuvriendelijke aanmaakblokjes. Vermijd de witte, chemische aanmaakblokjes. Deze tasten het keramiek van je kamado aan en zorgen voor een vreemde smaak aan het vlees. Gebruik ook geen proppen papier. De snippers kunnen in je eten terechtkomen.
Tip 3: gebruik geen houtskoolstarter
Gebruik geen houtskoolstarter om je houtskool voor in de kamado aan te steken. Het leegstorten van de starter in de kuip van je keramische bbq kan er namelijk voor zorgen dat het keramiek scheurt.