Hoe regel je de temperatuur van je kamado BBQ?
Aan de slag met de temperatuur van je kamado BBQ
Je regelt de temperatuur van je kamado barbecue heel gemakkelijk. Met de onderstaande tips is het zelfs een fluitje van een cent.
-
Maak je BBQ van te voren schoon
-
Zet je kamado uit de wind
-
Gebruik natuurlijke aanmaakblokken
-
Houd de deksel zoveel mogelijk dicht
Tip 1: maak je BBQ van te voren schoon
Meer zuurstof zorgt ervoor dat je barbecue sneller op temperatuur is. Maak hem dus goed schoon, zodat as de zuurstoftoevoer niet belemmert. Heeft je kamado de hele winter buiten gestaan? Dan komt het weleens voor dat de deksel vastgevroren zit en hij niet meer omhoog gaat. Om te voorkomen dat je de afdichting van de deksel beschadigt, steek je via de onderste luchtopening wat overgebleven kolen aan. Door de warmte smelt het ijs en open je de kamado zonder problemen.
Tip 2: zet je kamado uit de wind
Wanneer je in de winter barbecuet, is het heel belangrijk waar je jouw BBQ neerzet. De isolerende wand van je kamado barbecue is niet opgewassen tegen een gure winterwind. Zet hem daarom ergens beschut. Let natuurlijk wel op dat hij niet te dicht bij een schutting staat of op een andere plek waar de warmte mogelijk schade aanricht. Zorg als laatste voor goede verlichting. In de wintermaanden is het snel donker en je wilt natuurlijk wel zien wat je doet.
Tip 3: gebruik natuurlijke aanmaakblokken
In de winter duurt het langer voordat je barbecue warm is, neem er daarom genoeg tijd voor. Begin met meer houtskool dan normaal gesproken en zet de onderste luchtschuif open. Maak een kuil in je houtskool en leg er een paar natuurlijke aanmaakblokken in. Bedek met houtskool en steek de blokken aan. Als er veel kolen branden, sluit je de deksel met de luchtschuif bovenop open. De onderste schuif trekt nu veel verse zuurstof aan, waardoor de temperatuur sneller oploopt.
Tip 4: houd de deksel zoveel mogelijk dicht
Nu je keramieken BBQ op temperatuur is, wil je dit zo houden. De warmte ontsnapt snel tijdens het winterbarbecueën. Let er dus op dat je de deksel zoveel mogelijk dichthoudt. Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van je gerechten in de gaten te houden. Via de luchtschuiven verander je de temperatuur. Met de onderste luchtschuif maak je grote veranderingen en met de onderste kleinere aanpassingen. Zet de schuiven halfopen en maak kleine aanpassingen om de temperatuur gelijk te houden.