Welk type houtboor gebruik je voor welke klus?
Houtboor kiezen
Er zijn verschillende houtboren die je gebruikt voor een bepaalde klus:
- Slangenboor: diepe gaten boren.
- Forstnerboor: ondiepe, ronde gaten boren met een vlakke bodem.
- Speedboor: snel een diep gat boren.
- Verzinkboor: het laten 'verdwijnen' van schroeven in hout.
- Gatenzaag: grote gaten boren in dun plaatmateriaal.
Slangenboor
Deze spiraalvormige boor heeft een voorsnijder en een scherpe centreerpunt, zodat je hem op precies de goede plek in het hout zet. De spiraal rond de boor zorgt ervoor dat de houtspaanders afgevoerd worden, waardoor je een glad boorgat maakt. Boor op een laag toerental, zodat de boor rustig door het hout gaat. Een slangenboor is geschikt om diepe gaten mee te maken. Je gebruikt dit type boor dus voor bijvoorbeeld dikke houten balken.
Forstnerboor
Met een forstnerboor maak je ondiepe, ronde gaten met een vlakke bodem in zachte houtsoorten. Je maakt met dit type houtboor scharniergaten in bijvoorbeeld keukenkastjes. Maar ook voor decoratieve klussen is een forstnerboor een goed idee. Houten speelgoed bijvoorbeeld, of een originele waxinelichthouder. Het beste resultaat met een forstnerboor, ook wel scharniergatboor of cilinderboor genoemd, bereik je door op hoge snelheid te boren en veel druk op de boormachine uit te oefenen.
Speedboor
Wil je snel een diep gat boren? Kies dan voor een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Je boort totdat de punt aan de andere kant van het werkstuk tevoorschijn komt, verplaats vervolgens de boor naar de andere kant om het gat uit te boren. Boor altijd in een rechte hoek. Boor je schuin, dan versplintert het hout. Je maakt met een speedboor doorvoergaten voor leidingen of kabels.
Verzinkboor
Ga je een bankje of een eettafel maken, dan wil je niet dat de schroeven uitsteken. Dat is niet alleen minder mooi, het is ook gevaarlijk. Om die reden is de verzinkboor in het leven geroepen. Je bewerkt hiermee een eerder gemaakt boorgat, zodat de platte kop van een schroef in het materiaal 'verdwijnt', (of 'verzinkt'). De schroef komt dan net onder de bovenkant van het hout. Verf of lak vervolgens je meubelstuk. Op deze manier zie je de schroeven helemaal niet meer.
Gatenzaag
De rand van de gatenzaag is voorzien van kleine tandjes (zoals een zaag), en de as in het midden bevestig je in de boorhouder van je boormachine. Met een gatenzaag boor je grote gaten in dun plaatmateriaal. Boor met een gatenzaag altijd met een laag toerental en een hoog koppel. De cirkelvormige gatenzaag werkt zich dan heel gecontroleerd in het hout. Gatenzagen zijn er met verschillende diameters. Maak met dit type boor bijvoorbeeld een gat in je aanrecht voor water- of gasleidingen.