Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home
Geschreven door Nathalie

Hoe kies je de juiste boor?

Wil je boren, maar weet je niet welke boor je nodig hebt? In dit artikel lees je welke boor bij jouw klus en boormachine past. Let goed op het type boorkop en het materiaal waarin je boort. Zo voorkom je schade en krijg je het beste resultaat.

Boor kiezen

Welke boor je nodig hebt, hangt af van jouw boormachine en klus. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welk type boorkop heeft je boormachine?
  • In welk materiaal wil je boren?

Welk type boorkop heeft je boormachine?

Snelspan boorkop

Snelspan

Schroefboormachines en klopboormachines hebben meestal een snelspanboorkop. Daarmee draai je de boor met de hand vast, zodat hij goed vastzit tijdens je klus. Je gebruikt deze boorkop meestal met boren van 1,5 tot en met 13 millimeter. Een snelspanboorkop is handig voor lichte boor- en schroefklussen, zoals boren in hout of zacht steen.

SDS boorkop

SDS

Bij een SDS boorkop klik je de boor vast in de schacht. Zo slipt de boor niet weg tijdens je klus. Er zijn 2 SDS boorkoppen: SDS plus en SDS max. Ze werken op dezelfde manier, maar met SDS max pak je zwaardere klussen aan. Boor bijvoorbeeld in beton. Je ziet deze boorkoppen vooral op boor- en combihamers. Let op: SDS plus en SDS max passen niet op elkaar.

Boren voor hout

Houtboren

De meeste houtboren gebruik je met een snelspanboorkop. Je herkent een standaard houtboor aan de scherpe punt. Met deze punt boor je heel precies in hout. Een houtboor gebruik je ook voor andere materialen, zoals kunststof. Er zijn meerdere soorten houtboren. Een slangenboor gebruik je voor diepe gaten. Met een speedboor maak je snel grote gaten in zacht hout. Wil je schroefkoppen netjes wegwerken? Dan gebruik je een verzinkboor.

Boren voor metaal

Metaalboren

Een metaalboor herken je aan de scherpe punt. Zonder deze punt schiet de boor weg en maak je krassen in het metaal. Metaalboren verschillen in hardheid. Je gebruikt daardoor niet elke boor voor elk metaal. Kies een stalen metaalboor voor zachte metalen, zoals koper en aluminium. Voor roestvrij staal en andere harde metalen heb je een metaalboor van kobalt of titanium-carbide nodig. Zo krijg je het beste resultaat en gaat je boor niet kapot.

Boren voor steen

Steenboren

Wil je boren in (bak)steen? Dan heb je een steenboor nodig. Je herkent deze boor aan de vleugels aan de punt. Hij heeft ook een stompe kop, zodat je veel kracht zet op het steen. Gebruik een steenboor niet in beton. Daarvoor is het materiaal van de boor te zwak. Je gebruikt steenboren meestal met een klopboormachine met een snelspan of SDS boorkop.

Boren voor beton

Betonboren

Boren in beton lukt alleen als je een betonboor gebruikt. Deze boor heeft een stompe kop met vleugels en is bot. De kop is gemaakt van hard materiaal, zodat hij niet breekt in het harde beton. Je gebruikt een betonboor met een boorhamer of combihamer. Deze machines hebben meestal een SDS boorkop.

Nathalie
Artikel van:
Nathalie Boor specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.