Wat zijn de verschillen tussen een interne HDD en SSD?
Vergelijking interne HDD en interne SSD
Interne HDD | Interne SSD | |
---|---|---|
Opslagcapaciteit | Hoog (500 GB t/m 32 TB) | Laag (120 GB t/m 8 TB) |
Snelheid | Laag (Tot 160 MB/s) | Hoog (t/m 7.000 MB/s) |
Vormfactoren | 2,5 inch & 3,5 inch | 2,5 inch SATA, M.2 SATA & M.2 NVMe |
Betrouwbaarheid en levensduur | Hoger energieverbruik, meer geluid | Langere levensduur, minder energie en geluidsstil |
Geschikte gebruikssituatie | Massa opslag, beeldbank, basisgebruik | Gaming, foto- en videobewerking, snelle laadtijden |
Prijs | Gemiddeld lager | Gemiddeld hoger |
Wat zijn interne HDD's en SSD's
Wat is een interne HDD?
Een interne HDD is een opslagapparaat, wat uit bewegende onderdelen bestaat. De HDD bevat onder andere een draaischijf met een lees- en schrijfarm, net zoals een platenspeler. Wanneer de schijf aan het werk wordt gezet, bewegen de armen over schijf heen. Dit maakt het bekende zoemende geluid, bijvoorbeeld wanneer je een groot programma opstart. Op een HDD bewaar je veel meer bestanden dan op een SSD voor een lagere prijs. Toch heeft een HDD duidelijke nadelen, zoals de breekbaarheid en het hogere energieverbruik.
Wat is een interne SSD?
Een interne SSD is net zoals een interne HDD een opslagapparaat, maar zonder bewegende onderdelen. In plaats van een draaischijf maakt een interne SSD gebruik van elektrische ladingen. Hierdoor zijn SSD's vele malen kleiner, beter bestand tegen schokken en schade en tot wel 4 keer sneller dan een HDD. Dit zorgt onder andere voor een langere levensduur, ook wanneer je de laptop laat vallen. Het nadeel is dat SSD's een lagere opslagcapaciteit hebben en gemiddeld duurder zijn.
Wat zijn de verschillen qua snelheid?
Interne HDD: langzaam, maximaal t/m 160 MB/s
De techniek van een HDD bestaat al jaren, maar is weinig ontwikkeld op het gebied van snelheid. Een interne HDD kent 3 verschillende snelheden, gebaseerd op het aantal rotaties van de draaischijf, per minuut. De snelste HDD's hebben een RPM van 7200, wat gelijkstaat aan 160 megabytes per seconde. Het overzetten van een full hd film van 10 gigabyte zou dus 1 minuut en 10 minuten duren. Daarom wordt een HDD vooral aangeraden vanwege de opslagcapaciteit en niet de snelheid.
Interne SSD: snel, maximaal t/m 7.000 MB/s
Omdat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, zit er geen tussenstation tussen het verzenden en ontvangen van data. Hierdoor zijn SSD's gemiddeld tot wel 4 keer sneller dan HDD's. Zo hebben de snelste NVMe SSD's een schrijfsnelheid van maximaal 7.000 megabytes per seconde. Voor diezelfde 10GB full hd film zou het overzetten maar 2 seconden duren. Ook bij tragere SSD's is de schrijfsnelheid vele malen hoger dan bij HDD's. Een normale 2,5 inch SATA SSD zit al vaak rond de 500 tot 700 megabytes per seconde.
Wat zijn de verschillen qua opslagcapaciteit
Interne HDD: veel opslagruimte, tot en met 32TB
Zoals gezegd blinken interne HDD's vooral uit in de totale opslagcapaciteit. Of je de HDD nu voor je computer of NAS wilt gebruiken, je hebt gegarandeerd een grote opslagruimte. Bijvoorbeeld voor het opslaan van je foto's, video's en andere bestanden. Zo bestaan er HDD's met een capaciteit tot wel 32 terabyte. Omgerekend zijn dit 3,2 miljoen foto's die je zo op één centrale plek opslaat. Veruit de meeste interne HDD's hebben een opslag van rond de 6 tot 8 terabyte, wat meer dan voldoende is qua opslagcapaciteit.
Interne SSD: weinig opslagruimte, tot en met 8TB
Waar SSD's vooral hoge snelheden bieden, staan ze niet bekend om de grote opslagcapaciteit. Er zijn SSD's met 8 terabyte aan opslagruimte, maar deze liggen qua prijs veel hoger dan 8 terabyte HDD's. De gemiddelde opslagcapaciteit van een interne SSD ligt rond de 1 terabyte. Hier bewaar je veel bestanden op, maar vele malen minder dan een interne HDD voor dezelfde prijs. Bewaar daarom alleen de belangrijkste elementen, zoals je besturingssysteem en veel gebruikte programma's, op de interne SSD.
Wat zijn de verschillende vormfactoren?
Interne HDD: 2,5 inch en 3,5 inch
Er zijn 2 soorten interne HDD's, namelijk 2,5 inch en 3,5 inch HDD's. De 2,5 inch HDD's zijn vooral bedoeld voor kleinere apparaten, zoals laptops. De 3,5 inch variant is bedoeld voor desktops en NAS. Qua prestaties is er geen verschil tussen het formaat.
Interne SSD: 2,5 inch, M.2 SATA en M.2 NVMe
Voor interne SSD's zijn er 3 varianten: 2,5 inch SATA, M.2 SATA en M.2 NVMe. De 2,5 inch SATA SSD's passen eenvoudig in een laptop, of via een bracket in een desktop of NAS. De M.2 SATA variant verschilt qua prestaties niet van een 2,5 inch SSD, maar wel qua vorm. M.2 SSD's zijn kleiner en sluit je aan op het moederbord. De M.2 NVMe is het neusje van de zalm onder de SSD's, met snelheden tot wel 5.000 MB/s. Omdat er niet echt een duidelijke aanwijzing is wel slot je hebt voor een M.2 SSD, check de handleiding van je moederbord zodat je het zeker weet.
Wat zijn de verschillen in betrouwbaarheid en levensduur?
Interne HDD: meer geluid en hogere energiekosten
Een interne HDD maakt meer geluid en verbruikt meer stroom dan een interne SSD. De dader is de draaischijf, die geluid maakt tijdens het draaien. Daarnaast maken de lees- en schrijfarm geluid wanneer je actief bestanden overzet of opent. Deze bewegende onderdelen zijn ook de oorzaak van de hogere energiekosten. Omdat een HDD meer kracht nodig heeft om te werken, moet je apparaat meer energie leveren. Hierdoor slijt een HDD sneller wanneer je deze vaak en intensief gebruikt.
Interne SSD: langere levensduur en stiller
Het ontbreken van bewegende onderdelen zorgt ervoor dat een SSD stil en energiezuinig is. Zelfs wanneer je een interne SSD intensief gebruikt, blijft je SSD stil. Waar een HDD langzaam maar zeker slijt, is het bij een SSD bekend wanneer deze een limiet bereikt. Het aantal terabytes written (TBW) geeft aan hoeveel terabyte aan data je overzet, voor de SSD op is.
Geschikte gebruikssituatie en prijs
Interne HDD: massa opslag en gemiddeld goedkoper
Zoals gezegd is een interne HDD vooral geschikt wanneer je een groot aantal bestanden op wilt slaan. Bijvoorbeeld voor een beeldbank wanneer je veel met foto's werkt, of grote data-analyses. Door de grote opslagcapaciteit in vergelijking met de prijs, is een interne HDD goedkoper dan een SSD per gigabyte. De levensduur is alleen korter dan die van een SSD Daarom is een interne HDD het beste geschikt wanneer je vooral bestanden wilt bewaren.
Interne SSD: sneller maken van je computer
De snelheid van een SSD zorgt voor razendsnelle lees- en schrijf tijden, maar heeft weinig opslagcapaciteit in vergelijking met een HDD. Ondanks dat, gaat een SSD langer mee en is zowel stiller als zuiniger in gebruik. Daarom is een SSD vooral geschikt voor het sneller maken van je computer, zowel in het opstarten, het laden van bestanden en gaming. Je pc werkt vele malen sneller, bestanden laden binnen enkele seconden en je computer is zo opgestart.