Hoe kies je een grillpan?
Grillpan kiezen
Bij het kiezen van een braadpan let je op een aantal punten. Stel jezelf de volgende vragen voordat je een grillpan kiest:
- Waarvoor gebruik je een grillpan?
- Op welke warmtebron wil je de grillpan gebruiken?
- Welk materiaal heb je nodig?
Waarvoor gebruik je een grillpan?
Met een grillpan gril je vlees, vis of groente. Het bereiden van ingrediënten in een grillpan is te vergelijken met roosteren op een barbecue. Je loopt alleen niet telkens in de weer met briketten of aanmaakblokjes. Verwarm de grillpan eerst goed voor totdat hij heel heet is. Je gebruikt weinig olie of vet zodat je het vlees direct grilt. Zo bak je een heerlijk stukje vis, vlees of plakken groenten met de bekende grillstrepen en smaak.
Op welke warmtebron wil je de grillpan gebruiken?
Op een gasfornuis of elektrische kookplaat gebruik je alle grillpannen. Alle pannen gebruik je ook op een keramische kookplaat, zolang ze niet eerst op een gasfornuis zijn gebruikt. Hierdoor bestaat de kans dat je pannen kromtrekken. Voor koken op inductie is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is, omdat anders de kookplaat niet werkt. Let hier goed op wanneer je een nieuwe grillpan kiest.
Materiaal
De meeste grillpannen zijn van gietijzer of aluminium. Gietijzer is zeer duurzaam, is bestand tegen hele hete temperaturen en je gebruikt weinig olie of vet tijdens het bakken. Deze pannen zijn alleen erg zwaar en moet je met zorg schoonmaken en onderhouden. Aluminium grillpannen zijn een stuk lichter, maar minder slijtvast. Niet alle grillpannen reinig je in de vaatwasser. Reinig jouw nieuwe grillpan met heet water en het liefste zonder afwasmiddel. Dan blijft hij het langste in topconditie.