Hoe draai je gehakt met het vleesmolen opzetstuk?
Aan de slag met het vleesmolen opzetstuk
Wij hebben voor je op een rijtje gezet hoe je het vleesmolen opzetstuk gebruikt en wat voor soort vlees je ermee maakt. Zo draai je jouw eigen gehakt en maak je zelf worstjes.
- Gehakt draaien met het opzetstuk
- Worstjes maken met het opzetstuk
Gehakt draaien met het vleesmolen opzetstuk
Je snijdt het vlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Kies één van de meegeleverde maalschijven en bevestig de schijf op het vleesmolen opzetstuk. Vul de bovenkant van het opzetstuk met een handje vlees en duw het voorzichtig aan. Wordt er een voedselblad meegeleverd? Dan leg je al het vlees op dit blad en hoef je tussendoor niet steeds kleine beetjes toe te voegen. Het gemalen gehakt dat er aan de onderkant uitkomt vang je op met de mengkom van je keukenmachine. Voeg naar smaak knoflook, specerijen en verse kruiden toe.
Worsten maken met het vleesmolen opzetstuk
Wil je zelf worstjes maken? Maak dan eerst gehakt zoals hierboven beschreven. Je gebruikt voor worst meestal de kleine of medium maalschijf. Bevestig het trechtervormige worstenmaker opzetstuk op de vleesmolen en schuif het worstenvelletje over de trechter. Pak een handje gehakt en maal het langzaam door de vleesmolen heen, tot het gehakt een beetje uit de trechter komt. Schuif dan het velletje weer een stukje terug, over het gehakt heen, en leg er een knoopje in. Nu ga je de worst vullen. Ondersteun `m met één hand en leg met je andere hand steeds een kleine hoeveelheid gehakt in de vleesmolen. Klaar? Leg er dan weer een knoopje in. Prik ten slotte kleine gaatjes in de worst, dan kan er tijdens het bakken lucht ontsnappen.