Waarvoor gebruik je een bouwstofzuiger?
Een bouwstofzuiger kiezen
Welke bouwstofzuiger je nodig hebt, hangt af van een aantal vragen:
- Voer je doe-het-zelf klussen of professionele klussen uit?
- Heb je een alleszuiger of bouwstofzuiger nodig?
- Wil je vloeistof opzuigen?
- Welk afval wil je opzuigen?
De verschillen
Doe-het-zelf klussen
Voor de doe-het-zelver is een 'basis' bouwstofzuiger voldoende. Kies er wel één met een groot genoeg reservoir, zodat deze niet halverwege je klus al vol raakt. Met een reservoir van meer dan 30 liter werk je langere tijd door. Sommige stofzuigers hebben ook een ingebouwd stopcontact waar je jouw gereedschap op aansluit. Kortom, een bouwstofzuiger voor de doe-het-zelver is groot en krachtig genoeg om zowel droog als nat afval op te zuigen. Wel heeft deze minder extra functies dan een professionele bouwstofzuiger.
Professionele klussen
Gebruik je een bouwstofzuiger voor professionele werkzaamheden, dan zijn andere eigenschappen interessant. Bijvoorbeeld de stofklasse. Er zijn drie stofklassen: L (laag), M (midden) en H (hoog). Met een hoge stofklasse zuig je zelfs fijnstof op. Zo ga je zonder gevaar voor je gezondheid aan de slag. Ook een ingebouwd stopcontact met inschakelautomaat is voor de professional handig. Dit betekent dat aangesloten gereedschap automatisch in- en uitschakelt bij gebruik. Kies voor (semi)automatische filterreiniging, zodat je filter schoon blijft en de bouwstofzuiger geen zuigkracht verliest.
Alleszuiger of bouwstofzuiger?
Je leest de term alleszuiger vaak bij de doe-het-zelf varianten van bouwstofzuigers. Het opzuigen van álles moet je natuurlijk niet te letterlijk nemen. Wel ruim je zowel nat als droog vuil op, dat voor de normale stofzuiger te grof is. Zoals de naam al verraadt, gebruik je een bouwstofzuiger op de bouw- of werkplaats. Dit zijn zwaardere en specialistischere machines dan de alleszuiger voor de af-en-toe klusser.
Vloeistof opzuigen
Met de meeste bouwstofzuigers zuig je water, modder of ander nat vuil op. Dat is handig, want met een dweil en een emmer ben je langer bezig. Deze waterstofzuigers (of nat- en droogzuigers) gebruik je bijvoorbeeld voor het legen van de dakgoot, het opruimen van oude stukken behang of als schoonmaakhulp bij een lekkage. Als je nat vuil opzuigt, gebruik je geen stofzuigerzak. De ketel vangt het natte vuil en water op. Vaak slaat de motor af als het reservoir vol raakt, zodat je de ketel op tijd leegt.
Afval opzuigen
Ga je droog afval opzuigen? Dan gebruik je een bouwstofzuiger met een stofzuigerzak. De stofzuigerzak vangt het fijne en grove vuil op. Verliest de bouwstofzuiger zuigkracht? Dan is de zak waarschijnlijk aan vervanging toe. Je gooit een volle stofzuigerzak gemakkelijk weg en vervangt deze met een nieuwe. Sommige bouwstofzuigers komen met een aantal stofzuigzakken waardoor je een voorraad achter de hand hebt. Zo werk je langer door.