Hoe kies je een flosapparaat?
Flosapparaat kiezen
Met een flosapparaat verwijder je gemakkelijk het vuil en de bacteriën die na het tandenpoetsen achterblijven tussen je tanden en kiezen. Om het beste flosapparaat voor jou te kiezen, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt:
- Welke flosmethode heeft jouw voorkeur?
- Welke standen heb je nodig?
- Wil je draadloos of bedraad flossen?
- Welke opzetstukken heb je nodig?
Welke flosmethode heeft jouw voorkeur?
Flossen met water
Voordat je een flosapparaat koopt, bepaal je welke flosmethode jouw voorkeur heeft. De eerste methode is flossen met water. De flosapparaten die flossen met water noemen we ook wel monddouches of waterflossers. Uit de spuitkop van de monddouche of waterflosser komen waterstralen met hoge druk, die het vuil en bacteriën tussen je tanden en kiezen wegspoelen. Sommige monddouches vul je niet alleen met water, maar ook met jouw favoriete mondspoeling. Zo heb je een extra fris gevoel na het flossen.
Flossen met water en lucht
De tweede flosmethode is flossen met de combinatie van water en lucht. Uit de spuitkop van deze flosapparaten komt lucht, samen met kleine druppels water. De luchtstroom blaast het vuil weg en je kiest zelf of je hieraan water toevoegt. Het voordeel van deze methode is dat je minder last hebt van spetters.
Welke standen heb je nodig?
De meeste flosapparaten beschikken over meerdere standen. Welke standen jij nodig hebt, ligt aan jouw gebit. Heb je vaak last van ontstoken of gevoelig tandvlees? Dan kies je voor een flosapparaat met een massagestand. Deze stand heeft een roterende waterstraal, die zachtjes jouw tandvlees masseert. Heb je snel last van tandsteen, dan kies je voor een krachtige stand. Hiermee verwijder je gemakkelijk al het tandplak en reinig je grondig je gebit.
Wil je draadloos of bedraad flossen?
Draadloze flosapparaten
Het grote voordeel van een draadloos flosapparaat is dat je volledige bewegingsvrijheid hebt tijdens het flossen. Het nadeel is dat deze apparaten vaak groter zijn dan flosapparaten op netstroom. Deze apparaten hebben namelijk geen los station met waterreservoir, maar het waterreservoir zit verwerkt in het flosapparaat zelf. Hierdoor is het flosapparaat vaak ma groter dan bijvoorbeeld jouw elektrische tandenborstel.
Flosapparaten op netstroom
Veel flosapparaten die werken op netstroom, hebben een station met daarin het waterreservoir. Het voordeel is dat hierdoor het flosapparaat klein is en goed in de hand ligt. Heeft jouw flosapparaat meerdere spuitkoppen, dan bewaar je deze ook handig in het station. Het nadeel van flosapparaten of monddouches op netstroom, is dat je minder bewegingsvrijheid hebt. Ook neemt een station meer ruimte in je badkamer in.
Welke opzetstukken heb je nodig?
Bij alle flossers ontvang je in ieder geval één opzetstuk, ook wel spuitkop of tip genoemd. Dit opzetstuk is geschikt voor het verwijderen van tandplak. Daarnaast ontvang je soms meerdere opzetstukken, ieder geschikt voor een ander gebit. Heb je bijvoorbeeld een beugel? Dan gebruik je de orthodontische tip, die speciaal is gemaakt voor beugels en de draadjes achter je tanden. Belangrijk is dat je de opzetstukken na ongeveer 3 maanden dagelijks gebruik vervangt. Zo blijf je hygiënisch flossen.