Hoe voorkom en behandel je bloedend of ontstoken tandvlees?
Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?
Voordat we je vertellen hoe je bloedend of ontstoken tandvlees voorkomt en behandelt, is het handig dat je weet wat de oorzaak ervan is. Ontstoken tandvlees ontstaat wanneer je tandplak niet goed verwijdert. Tandplak zit namelijk vol bacteriën en is de bron van ontstekingen en bloedingen. Hoopt het zich op, dan veroorzaakt het ontstekingen. Deze beginfase van ontstoken tandvlees heet gingivitus. Behandel je het niet, dan kan dat leiden tot vergevorderde tandvleesonsteking. Dit heet paradontitis en heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid.
Hoe herken ik ontstoken tandvlees?
Waar gezond tandvlees roze is en niet bloedt, is ontstoken tandvlees roder, vaak gezwollen en slap. Ook bloedt ontstoken tandvlees snel bij het tandenpoetsen, flossen en stoken. Heb je daarnaast een vieze smaak of een slechte adem? Ook dit zijn symptomen van ontstoken tandvlees. Het is belangrijk dat je ontstoken tandvlees op tijd herkent, zodat je paradontitis voorkomt:
- Rood tandvlees
- Gezwollen en slap tandvlees
- Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen, flossen of stoken
- Vieze smaak en/of slechte adem
Hoe voorkom of genees je ontstoken tandvlees?
Zorg voor een goede mondhygiëne
- Verwijder dagelijks al het tandplak op je tandoppervlak met een elektrische tandenborstel. Met een elektrische tandenborstel verwijder je meer plak dan met een handtandenborstel.
- Reinig dagelijks tussen je tanden en kiezen met een tandenstoker, flosdraad of comfortabel met een flosapparaat.
- Bezoek ieder half jaar je tandarts en mondhygiënist.
- Stop met roken.
Gebruik de juiste opzetborstel
Ontstoken of gevoelig tandvlees voelt soms pijnlijk of geïrriteerd tijdens het eten, maar ook tijdens het tandenpoetsen. Daarom is het fijn dat je een speciale opzetborstel gebruikt voor gevoelig of onstoken tandvlees. De zachte borstelharen masseren je tandvlees en verbeteren de doorbloeding, maar reinigen nog steeds grondig. Hierdoor kan jouw tandvlees sneller genezen.
Meer weten? Vraag het je tandarts.
Als je nu last hebt van bloedend of ontstoken tandvlees en meer informatie wilt, vraag dan advies aan je tandarts. Je tandarts kan al jouw vragen beantwoorden en je adviseren over een eventuele behandeling.