Hoe kies je de juiste resolutie voor een beamer?
De resolutie kiezen
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van full hd of 4K resolutie. Maar bij beamers bestaan er nog veel meer resoluties, zoals (Super) VGA, (Wide) XGA en Wide UXGA. Het kiezen van je resolutie hangt voornamelijk af van jouw gebruikssituatie. Hier zie je welke resolutie bij jouw gebruikssituatie past.
- Thuisbioscoop: full hd of 4K
- Zakelijk gebruik: full hd, Wide UXGA of 4K
- Educatie: full hd, Wide UXGA of 4K
- Grote ruimtes: full hd, Wide UXGA, 4K
- Basisgebruik: (Wide) XGA, HD Ready, Super VGA en Wide VGA
Wat betekent resolutie?
Allereerst: wat is resolutie nou eigenlijk? Stel, je kijkt naar een foto die een beamer op een scherm projecteert, dan lijkt het alsof je naar een samenhangend beeld kijkt. Maar eigenlijk bestaat dat beeld uit hele kleine kleurpunten, ofwel pixels, die samen een geheel vormen. Hierbij geldt: hoe meer pixels er zijn, hoe gedetailleerder het beeld is. De resolutie wordt uitgedrukt in het aantal verticale en horizontale pixels. Zo heeft een full hd resolutie bijvoorbeeld 1920 pixels in de breedte en 1080 in de hoogte, wat we noteren als: full hd (1920 x 1080).
Bepaal de beeldverhouding
Bij het kiezen van de juiste resolutie kijk je niet alleen naar de hoeveelheid pixels, maar ook naar de verhouding van het aantal horizontale pixels ten opzichte van het aantal verticale pixels. Dit noemen we de beeldverhouding en geven we met zo'n laag mogelijk getal weer. Als je bijvoorbeeld bij een full hd resolutie (1920 x 1080) beide getallen door 120 deelt, krijg je de verhouding 16 bij 9. Naast 16:9 bestaan ook nog de beeldverhoudingen 4:3 en 16:10. Om een goede projectie te krijgen - zonder zwarte balken aan de zijkanten - moet de beeldverhouding van een beamer hetzelfde zijn als die van de beeldbron.
Thuisbioscoop: full hd of 4K
Vrijwel alle films en series zijn gemaakt in breedbeeld, wat dezelfde verhouding heeft als 16:9. Wij raden je daarom aan dat je een beamer met deze beeldverhouding kiest. Daarnaast adviseren we een full hd of 4K resolutie. Als filmliefhebber wil je namelijk niet dat details je ontgaan. Al gaat het om de olijf in de Martini van James Bond of om het spinnenkopje in een natuurdocumentaire, deze details dragen bij aan de beleving van een film.
Zakelijk gebruik: full hd of hoger
Hoewel vroeger in de display- en computerindustrie 4:3 en 16:10 de gangbare beeldverhoudingen waren, is dat inmiddels verschoven naar 16:9. Waarom? Door de simpele redenering van (tech-)bedrijven dat je ogen naast elkaar staan, waardoor het beeld ook horizontaler moest worden. Omdat het handig is als jouw collega's achter in de vergaderruimte ook de kleine letters en cijfers in je presentatie kunnen lezen, raden we een full hd of 4K beamer aan. Heb je nog een computer met een 16:10 verhouding? Overweeg dan een Wide UXGA resolutie.
Educatie: full hd of hoger
Voor educatie gelden dezelfde regels wat betreft de resolutie als bij zakelijk gebruik. Zo kies je dezelfde beeldverhouding als je beeldbron. Dat is vaak 16:9 en in sommige gevallen 16:10. Daarnaast wil je dat de leerlingen achter in de klas net zoveel details zien als de kinderen voor in het lokaal. Daarom raden we een full hd, Wide UXGA of 4K resolutie aan.
Grote ruimtes: full hd of hoger
Misschien heb je weleens een foto proberen te vergroten op een computer. Als de foto dan een slechte kwaliteit heeft, dan wordt hij alsmaar waziger naarmate je hem groter maakt. Dat gebeurt ook met een projectie van een beamer, die in een conferentieruimte of collegezaal ook vergroot is. Daarom raden we minimaal een full hd of Wide UXGA resolutie aan. Ga voor 4K als je details belangrijk vindt. Kijk ook naar de beeldverhouding van de beeldbron. De kans is groot dat die 16:9 is en dat je daardoor voor een full hd of 4K resolutie kiest. In sommige gevallen is de beeldverhouding 16:10. Dan kies je voor een Wide UXGA resolutie.
Basisgebruik: alle overige resoluties
Maar hoe zit het dan met al die andere resoluties? Die raden we aan als je je beamer zo nu en dan gebruikt voor een film, maar niet veel waarde hecht aan een goede beeldkwaliteit. De beelden van deze resoluties zijn minder scherp en details zijn daardoor niet goed zichtbaar. Dat geeft niet als je af en toe je beamer gebruikt, maar het is zonde als bijvoorbeeld collega's de informatie op jouw presentatie niet goed zien. Van alle lagere resoluties vallen Wide VGA, qHD en HD Ready onder de gangbare 16:9 beeldverhouding.