Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Jesper

8 tips om mooiere foto's te maken met je smartphone

Heb je je nieuwe smartphone binnen en wil je op pad om mooie foto's te maken? In dit artikel geven we je 8 tips waarmee je de mooiste smartphone foto's maakt. Je krijgt niet alleen tips over de software van je smartphone camera, maar we geven bijvoorbeeld ook uitleg over licht en compositie. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je het perfecte plaatje maakt.

Aan de slag met je smartphone camera

foto's maken smartphone

Voor de mooiste foto's let je niet alleen op de compositie, maar ook op het gebruik van de camera software. Met onderstaande tips haal jij alles uit je smartphone camera

  • Tip 1. Gebruik rasters voor de beste compositie
  • Tip 2. Probeer verschillende lenzen
  • Tip 3. Experimenteer met verschillende modi
  • Tip 4. Bepaal je eigen focus
  • Tip 5. Zoom alleen in met optische zoom
  • Tip 6. Houd rekening met het licht
  • Tip 7. Gebruik geen flitser
  • Tip 8. Bewerk je foto's na

Tip 1. Gebruik rasters voor de beste compositie

Met een raster zorg je voor de beste compositie van je foto's. Met deze hulplijnen zorg je bijvoorbeeld dat de horizon in je foto recht staat. Zo voorkom je scheve foto's. Verder gebruik je het raster voor 'de regel van derden'. Het raster heeft 3 horizontale en 3 verticale lijnen. Je foto is het meest dynamisch als je het belangrijkste onderwerp plaatst op één van de 4 punten waar deze lijnen samenkomen. Je zet het raster (ook wel hulplijnen genoemd) aan via de instellingen van je camera app. Uiteraard zie je deze hulplijnen niet terug op je foto's.

Tip 2. Probeer verschillende lenzen

De meeste smartphones hebben meerdere lenzen. Elk toestel heeft een standaard lens, maar je vindt op de meeste smartphones ook een groothoeklens. Deze lens gebruik je om hoge gebouwen of groepen mensen op de foto te krijgen. Verder komen wolkenpartijen met deze lens mooi naar voren. Duurdere smartphones hebben ook een telelens met optische zoom. Hiermee zoom je ver in zonder kwaliteitsverlies. Gebruik deze lens om in te zoomen op een dier of om een onderwerp beter in je kader te krijgen. Zo houd je de storende omgeving weg van je foto's. Je selecteert lenzen door in de camera app op de volgende icoontjes of cijfers te klikken:

  • Standaard lens: 1x of 2 boompjes
  • Groothoeklens: 0,6x of 3 boompjes
  • Telelens: 2/3/5/10x of 1 boompje

Tip 3. Experimenteer met verschillende modi

Smartphone camera modus

Het valt misschien niet op, maar je smartphone camera heeft verschillende modi waarmee je betere foto's maakt in bepaalde situaties. Per modus gebruikt je toestel andere instellingen. In de portretmodus maakt de software, soms samen met een dieptesensor, een vage achtergrond. Zo krijg je een scherptediepte effect. Met de nachtmodus zie je meer details en kleuren als het donker is. Je selecteert een modus in de balk onder je fotokader. Vaak vind je bij Meer nog meer modi. Neem deze opties dus goed door en bepaal bij elke foto welke modus het meest geschikt is.

Tip 4. Bepaal je eigen focus

De belangrijkste eis aan je foto is dat hij scherp is. Hoewel het tijdens het maken van je foto lijkt alsof het hele plaatje scherp is, maar dat is niet helemaal zo. Je smartphone focust automatisch op een bepaald punt dat het meest scherp in beeld moet zijn. De camerasoftware zoekt hierbij vaak naar een punt in het midden. Maar je hebt eerder gelezen dat je jouw onderwerp daar niet altijd wil hebben. Tik daarom op je scherm om de focus naar een andere plek te verleggen. Zo is het belangrijkste object altijd haarscherp in beeld.

Tip 5. Zoom alleen in met optische zoom

Elke smartphone camera kan inzoomen, maar dat is niet altijd een goed idee. Veel smartphones zoomen 'digitaal' in. Je toestel vergroot dan een gedeelte van je foto uit. Hierdoor verliest het beeld scherpte. Duurdere smartphones hebben vaak een telelens met optische zoom. Hiermee zoom je in zonder kwaliteitsverlies. In dat geval is inzoomen geen enkel probleem. Kijk wel even hoe vaak deze lens optisch kan inzoomen. Zoom je verder of niet ver genoeg, is je foto alsnog minder scherp. Deze informatie vind je op onze website.

Tip 6. Houd rekening met het licht

Gouden uurtje

Het omgevingslicht heeft een grote invloed op je foto. Hoe meer licht, hoe meer details en kleuren je ziet. Pas wel op voor te fel zonlicht. Je foto's raken dan snel over- of juist onderbelicht. Het mooiste licht heb je in 'het gouden uurtje'. Dit is het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang. Het licht heeft hier een warme en zachte tint, wat zorgt voor mooie foto's. Je past de lichtgevoeligheid zelf ook aan, Houd daarvoor het scherm even ingedrukt en sleep het zonnetje dat verschijnt naar boven of beneden.

Tip 7. Gebruik geen flitser

smartphone fotografie nachtfoto donker

Maak je een nachtfoto of een foto tijdens een feestje? Dan is het verleidelijk om de flitser te gebruiken. Toch geeft dit vrijwel nooit het beste effect. Het harde licht van de flitser gaat naar een kleine oppervlakte dichtbij de camera. Het gevolg? Onnatuurlijk licht, een overbelichte voorgrond, een donkere achtergrond en rode ogen. Gebruik daarom altijd de nachtmodus van je camera. Je moet de camera dan wel wat langer stil houden vanwege de langere sluitertijd. Hiermee verzamelt de camera meer licht en details, waardoor je een heldere foto krijgt.

Tip 8. Bewerk je foto's na

Met nabewerking haal je het maximale uit je foto's. Je past achteraf bijvoorbeeld instellingen aan of je gebruikt een filter. Hierdoor pas je het licht, de kleuren en de algehele sfeer van de foto aan naar je eigen wensen. Sommige smartphones hebben eigen bewerkingssoftware, maar er zijn ook genoeg (gratis) apps in de Google Play Store. Probeer bijvoorbeeld één van onderstaande apps:

  • Adobe Lightroom CC
  • Snapseed
  • VSCO
  • Instagram
  • Afterlight
Jesper
Artikel van:
Jesper Smartphone specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.