Wat is de bouwkwaliteit van een magnetron?
De eigenschappen van een magnetron
Om te bepalen in welke klasse een magnetron valt, kijken we naar de volgende specificaties:
- Materiaal binnenzijde: vuil hecht sneller aan een rvs binnenzijde dan aan een gelakte, geëmailleerde of keramische binnenzijde.
- Materiaal voorzijde: op hard materiaal, zoals roestvrijstaal ontstaan minder snel beschadigingen.
- Plateau: een draaiplateau gaat relatief snel stuk. Zonder een draaiplateau loop je dit risico niet.
- Materiaal plateau: vuil hecht minder snel aan emaille en keramiek.
- Verlichting: een ledlamp gaat langer mee.
- Bediening: glazen tiptoetsen voelen steviger dan plastic druktoetsen.
Topklasse magnetrons
Als je het beste van het beste wil, kies je een topklasse magnetron. In deze klasse beschikt een magnetron over minimaal 70% van de bovengenoemde specificaties. Door het gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen heb jij jarenlang plezier van je aankoop. Een topklasse model heeft geen draaiplateau. Een voordeel hiervan is dat je de binnenruimte gemakkelijk schoonmaakt. De magnetrons hebben ledverlichting. Met een gemiddelde van 40.000 branduren hoef je de lamp niet te vervangen.
Middenklasse magnetrons
Een magnetron met een middenklasse bouwkwaliteit beschikt over minimaal 50% van de genoemde specificaties. Op de roestvrijstalen of gecoate voorkant ontstaan niet snel krassen; de magnetron ziet er altijd netjes uit. Het draaiplateau is meestal van glas, maar ook veel middenklasse magnetrons hebben een plateau waar vuil minder aan hecht. Denk aan een emaillen, keramisch of metalen plateau. Hierdoor maak je het plateau gemakkelijker schoon.
Basisklasse magnetrons
De goedkoopste magnetrons vind je in de basisklasse. Deze beschikken over minder dan de helft van de bovengenoemde specificaties. Verwacht je niet veel van de kwaliteit? Dan is een basisklasse magnetron geschikt. De gebruikte materialen zijn van minder hoogwaardige kwaliteit, waardoor de magnetron minder lang meegaat dan een midden- of topklasse model. Een basisklasse magnetron heeft een glazen, niet uitschakelbaar draaiplateau en de lamp is meestal een gloeilamp. Een gloeilamp heeft minder branduren en is daardoor sneller aan vervanging toe.