Hoe werken dynamische uurprijzen met zonnepanelen?

Voor huishoudens met zonnepanelen bieden dynamische uurprijzen een kans om te profiteren van goedkope stroom midden op de dag. Ontdek waarom dynamische stroom nog steeds een slimme keuze kan zijn als je zonnepanelen hebt.

Dynamisch tarief voor teruglevering

Soms wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je op dat moment echt gebruikt. Voor die teruglevering krijg je dezelfde uurprijs terug die je zou betalen als je de stroom van het net zou gebruiken. Je krijgt de geldende marktprijs, inkoopvergoeding en energiebelasting, inclusief btw.

Het tarief dat je krijgt voor teruglevering is lager dan wat je betaalt voor verbruik. Dat komt omdat je vooral ‘s middags teruglevert aan het stroomnet. En niet alleen jij, maar iedereen in Nederland met zonnepanelen. De marktprijs is dan laag, omdat er veel goedkope groene zonnestroom op het stroomnet komt.

Terugleveren met negatieve prijzen

Is de vraag naar stroom laag en is het stroomaanbod juist hoog? Dan krijg je betaald om te verbruiken en betaal je tegelijkertijd voor teruglevering van energie. Dit komt bijna nooit voor, want bij de marktprijs zit energiebelasting. De marktprijs moet heel negatief zijn voordat jij te maken krijgt met negatieve prijzen. Gebeurt het toch een keer? Probeer dan zoveel mogelijk zelf te verbruiken.

Salderen bij dynamische tarieven

Op dit moment mag je wat je teruggeleverd hebt, volledig aftrekken van je jaarverbruik. Dat heet salderen. We salderen dynamische stroom op jaarbasis. Aan het einde van het jaar krijg je geld voor je teruggeleverde stroom. Maar wel tot een maximum van je verbruik van datzelfde jaar. Heb je bijvoorbeeld 2.000 kilowattuur verbruikt, maar 2.500 kilowattuur teruggeleverd aan het stroomnet? Dan krijg je de volledige dynamische uurprijzen uitbetaald tot aan die 2.000 kilowattuur.

Dynamische uurprijzen met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan is een dynamische stroomprijs soms ook een goede keuze. In de volgende 4 situaties is het een goede keuze:

Je levert weinig terug.

Je gebruikt de gratis zonnestroom binnenshuis en hebt geen nadeel van een lagere dynamische terugleverprijs. Je hebt natuurlijk wel het voordeel van de dynamische prijzen op momenten dat je niet teruglevert.

Je levert meer terug dan je verbruikt.

Je krijgt bij vaste contracten een terugleververgoeding bij te veel opgewekte stroom. Deze is meestal laag, rond de 7 cent per kilowattuur. Bij dynamische prijzen krijg je juist de echte marktprijs. Die is gemiddeld hoger dan 7 cent.

Je verbruikt veel meer dan je teruglevert.

Lever je minder dan 25 procent van je verbruik terug? Dan weegt het voordeel van dynamische tarieven voor verbruik op tegen het nadeel van lagere teruglevertarieven.

Je zonnepanelen hebben een oost-west opstelling in plaats van noord-zuid.

De meeste panelen liggen richting het zuiden. Dat maakt de prijs midden op de dag laag. Met een oost-west ligging wek je juist meer stroom op wanneer de prijs nog hoog is.

Niet herkenbaar?

Herken je jezelf niet in een van deze situaties? Dan is een vast stroomcontract waarschijnlijk voordeliger. Gelukkig sluit je die ook gemakkelijk af bij Coolblue Energie.

Bente
Artikel van:
Bente Energie specialist.