Wat is dynamische energie?
Wat is dynamische energie?
Met dynamische energie betaal je de prijs van de stroom en gas op dat moment. Wat die prijs precies is, hangt af van de vraag en aanbod van de energiemarkt. Zo verbruiken we meer energie wanneer we 's avonds thuiskomen na een dag werken. De vraag is dan hoger, waardoor gascentrales bijspringen en de prijs stijgt. Een ander voorbeeld is het aanbod van groene stroom. Op zonnige dagen produceren we goedkoop energie, waardoor de prijs daalt. Hierdoor wisselen de prijzen steeds weer af.
Nu ook bij Coolblue Energie: Dynamische Uurprijzen. We bieden alleen een dynamisch contract voor stroom.
Voor- en nadelen op een rij
- Je maandbedrag is gemiddeld lager dan bij vaste of variabele contracten, door een lagere inkoopprijs.
- Wanneer de prijzen dalen, betaal je minder voor stroom en gas.
- Je verdient geld wanneer je energie verbruikt als de stroomprijzen negatief zijn.
- Je zegt elk moment zonder boete op.
- Je hebt geen vast maandbedrag voor stroom of gas, waardoor je soms een minder of juist een hoger bedrag betaalt.
- Je hebt een slimme meter nodig.
- Wanneer de prijzen stijgen, betaal je meer voor stroom of gas.
- Met zonnepanelen heb je kans dat je energie teruglevert wanneer de prijs laag is.
Hoe sluit je een dynamisch energiecontract af?
Voor het afsluiten van een dynamisch energiecontract heb je een slimme meter nodig. Hiermee meet je je energieverbruik en stuur je deze informatie automatisch door naar je energieleverancier. Je energieleverancier weet dan precies hoeveel stroom je verbruikt of teruglevert in een bepaald uur, en welke dynamische prijs je daarvoor betaalt of krijgt. Uiteindelijk berekent de leverancier dit door naar je maandelijkse rekening.
Waar bestaat de prijs uit?
Een dynamische energietarief (per kWh en per m³) bestaat uit de inkoopprijs, energiebelastingen en vaak een inkoopvergoeding. De inkoopprijs is de marktprijs van energie. Dit is bij iedere dynamische energieleverancier hetzelfde. De inkoopvergoeding dekt kosten voor handelskosten zoals Garanties van Oorsprong. Daarnaast betaal je elke maand vaste leveringskosten en netbeheerkosten, net als bij vaste en variabele energiecontracten.
Bespaar met je dynamisch energiecontract
De Vereniging van Dynamische Energieleveranciers onderzocht de verschillen tussen dynamische en variabele energiecontracten in 2023. Als je een variabel stroomcontract vergelijkt met een dynamisch stroomcontract is dynamisch wel 56 procent voordeliger. De huishoudens met een dynamisch energiecontract bespaarden gemiddeld € 1.127,- ten opzichte van huishoudens met variabele contracten. Ze hielden hier rekening met een huishouden met een verbruik van 2.900 kWh in een jaar.
Je bespaart dus flink wanneer de prijs laag is en je slim met de dynamische energieprijzen omgaat. Dit komt doordat je voor vaste en variabele tarieven een ‘verzekeringspremie’ aan je energieleverancier betaalt, zodat je een vaste prijs betaalt. Bij dynamische tarieven betaal je deze premie niet, waardoor je vaak minder betaalt.