Wat betekent de salderingsregeling voor jou?
Laatste update over de salderingswet
Op 17 september 2024 deelde het kabinet de belangrijkste plannen voor 2025. Als het kabinet het wetsvoorstelt goedkeurt, stopt de salderingsregeleing per 1 januari 2027. Je krijgt dan een vergoeding voor het terugleveren van stroom aan het net. In dit artikel vertellen we je wat dit voor jou betekent en waarom je juist nu voor zonnepanelen kiest.
Wat betekent salderen?
Salderen betekent dat je de opgewekte stroom die je aan het net teruglevert, wegstreept met de stroom die je uit het net haalt. Dit gebeurt bij de eindafrekening van je jaarcontract. Hier controleert je energieleverancier hoeveel zonne energie je opwekte en wat je verbruik het afgelopen jaar was. Verbruikte je meer stroom dan wat je zelf opwekte? Dan betaal je bij voor je verbruik. Heb je juist meer opgewekt dan verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding. Hoe hoog het teruglevertarief is, staat in je energiecontract.
Hoe werkt dit?
-
Meer stroom verbruikt dan opgewekt
-
Meer stroom opgewekt dan verbruikt
De prijs van één kilowattuur stroom bestaat uit verschillende onderdelen. In dit artikel leggen we de belangrijkste 2 uit: het kale leveringstarief en de energiebelasting. De salderingsregeling streept beide onderdelen weg. Ook wanneer je stroom teruglevert aan het net, krijg je het teruglevertarief vergoed. Voor het salderen meld je je zonnedak aan bij je netbeheerder.
Salderen en terugleverkosten
Doordat de vraag en het aanbod van stroom steeds verschilt, wisselt de stroomprijs vaak. Hierdoor maken energieleveranciers kosten met de salderingsregeling. Stroom is namelijk soms duurder dan wat je als zonnepaneel eigenaar vast betaalt. Voor dit verschil vragen we terugleverkosten. Nog steeds betaal je met een eigen zonnedak minder voor stroom dan wanneer je geen zonnepanelen hebt.
Grootste voordeel: korte terugverdientijd
Met de salderingsregeling streep je de opgewekte energie weg met je totale verbruik. Hierdoor bespaar je snel op je energierekening en is de terugverdientijd van je zonnepanelen korter. Al helemaal wanneer de stroomprijzen weer stijgen. Zo verdien je je zonnedak snel terug en maak je daarna winst. Heb je nog geen eigen zonnedak? Onze adviseurs vertellen je graag in een vrijblijvend adviesgesprek wat je in totaal bespaart en verdient.
Stroom gelijk verbruiken of opslaan
Soms zijn de stroomprijzen laag of zelfs negatief. In plaats van dat je jouw zelf opgewekte stroom op dat moment teruglevert aan het net, is het beter dat je dit zoveel mogelijk gelijk verbruikt. Zet bijvoorbeeld op een zonnige middag je wasmachine aan of laad je elektrische auto op. Zo gebruik je goedkope stroom en bespaar je kosten. Het is ook mogelijk dat je stroom opslaat met een thuisbatterij. Voor nu raden wij het af dat je een thuisbatterij koopt. Lees hierover meer in het onderstaande artikel.
Verbruik stroom die je opwekt
Met een dynamisch energiecontract bespaar je nog meer op je energierekening. Dit is handig wanneer je zonnepanelen een oost-west opstelling hebben of je een elektrische auto rijdt. Wanneer je met dynamische uurprijzen je verbruik slim inplant, verbruik je direct je energie en bespaar je meer kosten.