Netcongestie: wat is het en hoe los je het op?
Wat is netcongestie?
Netcongestie betekent dat het stroomnet te vol is, waardoor er tijdelijk geen extra stroom doorheen kan. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen, waardoor we zelf meer stroom opwekken. Soms leveren we zelfs meer stroom terug dan nodig is. Tegelijk is er op andere momenten veel vraag naar stroom, bijvoorbeeld door warmtepompen die veel gebruiken tijdens piekmomenten. Het stroomnet van nu is niet gemaakt voor deze nieuwe situatie, waardoor we soms geen extra stroom kunnen leveren of terugleveren.
Waarom is dit probleem?
Door netcongestie kan je soms niet terugleveren met je zonnepanelen. Of de vraag naar stroom is te hoog, waardoor je warmtepomp of laadpaal het minder doet dan normaal. Ook moeten nieuwe energieprojecten zoals zonne- en windparken wachten omdat de aansluiting niet mogelijk is. Soms duurt het zelfs jaren, wat de energietransitie vertraagt.
Hoe pakt de overheid het aan?
Congestiemanagement
Bedrijven sturen hun energiegebruik naar rustige momenten en krijgen daarvoor een vergoeding. Dit houdt het net stabiel en geeft ruimte voor nieuwe aansluitingen.
Een groter stroomnet
Het kabinet gaat flink investeren in het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Het duurt nog zo’n 10 jaar voordat het netwerk genoeg ruimte heeft. Dit komt door ingewikkelde vergunningen en lange bouwtijden.
Energiehubs en flexibiliteit
Bedrijven delen energie via hubs of gebruiken batterijen. Dit verdeelt de drukte op het net, wat de kans op netcongestie verkleint.
Wat betekent dit voor jou?
Heb je zonnepanelen of een warmtepomp? Verschuif dan je verbruik naar de rustigere momenten op het net. Zo help je mee aan een rustiger net en gebruik je slim je energie.
Wil je een zonnepaneel of warmtepomp aansluiten? Bekijk dan goed wat de mogelijkheden in jouw regio zijn. Zo weet je wanneer er tijd en ruimte is voor nieuwe aansluitingen.
Zo blijf je voorbereid
Bij Coolblue Energie helpen we je inzicht te krijgen in je energieverbruik en hoe je flexibel omgaat met het elektriciteitsnet. Met een dynamisch energiecontract speel je slim in op goedkope stroom. Zo help je mee aan een rustiger net en bespaar je op je energiekosten.