8 misverstanden over zonnepanelen
1. Zonnepanelen leveren te weinig winst op
Door de veranderingen in de markt wordt snel gezegd dat zonnepanelen voor weinig winst zorgen. Zo is de salderingsregeling onzeker en vragen meer energieleveranciers terugleverkosten. Toch zijn zonnepanelen nog steeds een slimme keuze. Zo is bijvoorbeeld de techniek van zonnepanelen flink verbeterd. Op deze manier wek je met hetzelfde aantal panelen nu 40 procent meer op dan in 2018. Daarnaast is de prijs per paneel gedaald. In veel gevallen blijft de terugverdientijd even lang, maar soms ook korter dan een paar jaar geleden.
2. Zonnepanelen zijn niet interessant met terugleverkosten
Bij steeds meer energieleveranciers betaal je als zonnepaneeleigenaar terugleverkosten. Deze kosten betaal je wanneer je zonne energie teruglevert. Bij Coolblue Energie vragen we bijvoorbeeld een vast bedrag voor stroom van € 25,- per maand. Wanneer je meer dan 5.000 kilowattuur opwekt, loopt dit bedrag op naar € 57,50 per maand. Het verschil in terugverdientijd met en zonder deze kosten is gemiddeld een halfjaar. Door deze maandelijkse kosten is je terugverdientijd inderdaad langer, maar nog steeds korter dan een paar jaar geleden. Heb jij een energiecontract met variabele terugleverkosten? Dan bespaar je meer wanneer je de stroom direct verbruikt. Zet bijvoorbeeld op een zonnige middag je wasmachine aan, in plaats van in de avond.
3. Zonnepanelen vallen uit door overbelasting stroomnet
Steeds meer huishoudens leveren energie op zonnige dagen, waardoor het stroomnetwerk deze extra opgewekte stroom soms niet meer aankan. Deze piekmomenten zorgen voor netcongestie. Het gevolg is dat de omvormer soms uitschakelt. In Nederland gebeurde dit in 2022 voor 7 procent van de huishoudens, die 1 procent van de opbrengst misliepen (bron netbeheerders). Het helpt wanneer je de opgewekte energie opslaat of zo veel mogelijk overdag gebruikt. Via de website van Netbeheer Nederland zie je of het stroomnetwerk in jouw provincie sneller overbelast raakt. Als je omvormer toch uitvalt, neem dan contact op met je netbeheerder.
Meer informatie
4. Zonnepanelen zijn te duur zonder subsidies
Zonnepanelen zijn steeds goedkoper geworden. Dit komt doordat steeds meer mensen voor zonnepanelen kiezen en de technologie verbeterd is. Hierdoor zijn er minder subsidies beschikbaar. Toch investeer je ook zonder spaargeld in een zonnedak. Zo zijn er verschillende leningen beschikbaar voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld door een duurzaamheidslening of een hypotheek bij verhuizing of verbouwing. Hiermee bespaar je maandelijks meer dan wat je aflost. Daarnaast is de btw voor zonnepanelen 0 procent. Dit is nog beter dan dat je geld op je spaarrekening zet.
5. Salderingsregeling is onzeker
Door de salderingsregeling streep je de opgewekte stroom die je aan het net teruglevert, weg met de stroom die je uit het net haalt. Dit is interessant, want zo verdien je zonnepanelen sneller terug. De salderingsregeling blijft in ieder geval zeker tot 2027. Wat er precies gebeurt, is nog niet duidelijk. Wanneer je nu voor zonnepanelen kiest, saldeer je tot die tijd maximaal en is je terugverdientijd korter.
6. Zonnepanelen zijn niet groen door de productie
Het maken en vervoeren van een zonnepaneel zorgt voor CO2 uitstoot. Omdat dit energie kost, lijkt het geen duurzame keuze wanneer je voor een zonnedak kiest. In Nederland wekt een zonnepaneel na 5 jaar de energie op die de productie kostte (bron: MilieuCentraal). Doordat zonnepanelen zo'n 20 tot 25 jaar meegaan, is je keuze voor een eigen zonnedak nog steeds duurzaam. Daarnaast maken veel fabrikanten hun panelen lood- of PFAS vrij, zodat de productie groener is. Bij Coolblue Energie kies je ook voor deze panelen.
7. Zonnepanelen zijn alleen interessant op het zuiden
Zonnepanelen wekken inderdaad het meeste energie op wanneer deze op een dak richting het zuiden liggen. Toch levert een oost-west-opstelling vaak net zo veel rendement op of zelfs beter. Met deze opstelling wek je namelijk meer in de winter en aan het eind van de dag op. Daarnaast liggen de zonnepanelen door deze opstelling minder in elkaars schaduw. Onze specialisten kijken altijd met je mee, zodat je eerlijk advies krijgt voor jouw persoonlijke situatie.
8. Zonnepanelen leveren alleen in de zomer stroom
Nederland heeft rond de zomer de meeste zonuren, waardoor zonnepanelen tijdens dit seizoen het meeste energie opwekken. Toch wek je ook in de herfst en het vroege voorjaar energie op. Rond deze tijd van het jaar ligt de temperatuur lager, waardoor de panelen minder snel opwarmen en zo minder stroom verliezen. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen nog steeds energie op. In ons adviesartikel lees je hier meer over.