Hoe kies je een workstation laptop?
Een workstation kiezen
Bij het kiezen van een workstation let je op een aantal specificaties. Bijvoorbeeld de processor, het werkgeheugen en de videokaart. Daarnaast kijk je bij een workstation naar aansluitmogelijkheden voor accessoires en de uitbreidingsmogelijkheden voor extra opslag en werkgeheugen. Daarom zetten we de volgende vragen voor je op een rijtje:
- Maak je veel grafische ontwerpen?
- Bewerk je veel video's?
- Bewerk je veel 3D ontwerpen?
- Programmeer of codeer je veel?
- Maak je veel en grote data analyses?
Hoe kies je een workstation voor grafisch ontwerpen?
Wanneer je met Adobe Illustrator en InDesign werkt, is het belangrijkste een krachtige videokaart met minimaal 4 tot 8 gigabyte aan werkgeheugen. Denk aan een NVIDIA Quadro P2000 of een Quadro RTX videokaart. Daarnaast heb je minimaal een Intel Core i5 of Ryzen 5 processor nodig, zodat je programma's soepel draaien. Toch raden wij een i7 of Ryzen 7 processor aan voor extra toekomstbestendigheid. Werk je onderweg en wil je een duidelijk overzicht hebben van je werk? Kies dan voor een 16 of 17 inch workstation met een full hd scherm voor scherpe beelden en details.
Hoe kies je een workstation voor videobewerking?
Voor videobewerking heb je krachtigere onderdelen nodig dan bij grafisch ontwerpen. Zo heb je minimaal 16 tot 32 gigabyte aan werkgeheugen nodig, vooral wanneer je met rauwe of onbewerkte bestanden werkt. Deze video's zijn vaak groter, waardoor ze meer kracht nodig hebben voor een soepel verloop. Omdat je vaak meer bestanden tegelijk bewerkt, raden wij ook een i7/Ryzen 7 of i9/Ryzen 9 processor aan. Hoe meer cores in de processor, hoe makkelijker je multitaskt. Voor de videokaart kies je uit 4 of 8 gigabyte werkgeheugen, zoals de Quadro P2000 of RTX serie.
Hoe kies je een workstation voor 3D bewerking?
Bewerkingsprogramma's zoals 3D CAD of Substance 3D modeler vragen veel van je computer. Een i7 of Ryzen 7 processor met 16 gigabyte aan werkgeheugen vertraagt snel wanneer je meer van je workstation nodig hebt. Kies daarom voor minimaal een i9 of Ryzen 9 processor met 32 gigabyte aan werkgeheugen. Voor de videokaart kijk je niet alleen naar het werkgeheugen, maar ook naar het aantal rekenkernen. Hoe hoger, hoe soepeler je 3D beelden verwerkt. Kies daarom minimaal voor een Quadro RTX 4000 of RTX 8000. Daarnaast wil je een snelle SSD met veel opslag, omdat 3D bestanden veel ruimte innemen. Kies daarom minimaal voor 1 terabyte aan opslagruimte.
Hoe kies je een workstation voor coderen en programmeren?
Voor coderen en programmeren kijk je vooral naar de processor en het werkgeheugen. Als programmeur draai je meerdere programma's tegelijk, waar je zonder vertragingen mee wilt werken. Denk aan een i7 of Ryzen 7 processor met minimaal 16 gigabyte aan RAM. Wil je meer toekomstbestendigheid voor nieuwe programma's? Kies dan voor 32 gigabyte aan RAM. Een andere optie is dat je het RAM geheugen na een tijd uitbreidt. Kies dan een laptop met uitbreidingsmogelijkheden. Sommige zakelijke laptops ondersteunen tot 96 gigabyte aan RAM, waardoor je weinig vertragingen hebt tijdens het werken.
Hoe kies je een workstation voor data analyses?
Ook hier kies je voor een krachtige processor en veel werkgeheugen. Bij data analyses draai je vaak meerdere grote spreadsheets, die veel kracht vragen. Een i7 of Ryzen 7 is krachtig genoeg, maar met een i9 of Ryzen 9 draaien je programma's nog soepeler. Voor het werkgeheugen kijk je naar 16 of 32 gigabyte met uitbreidingsmogelijkheden. Het grote verschil zit in de opslag. Data analyses nemen veel ruimte in en alles op de cloud bewaren is onhandig wanneer je geen internet hebt. Kies daarom voor een SSD met minimaal 1 terabyte aan opslag.