De werkwijze van een robotstofzuiger
Zelflerend
Een robotstofzuiger met een zelflerende navigatiemethode heeft een geheugenfunctie. Hiermee slaat hij de route door het huis op en onthoudt waar de obstakels zijn. De robot moet wel eerst de route leren. Hierdoor komt het soms voor dat hij de eerste keer delen overslaat.
GPS-chip
Een GPS-chip zit in de robot en houdt aan de hand van locatievoorziening bij waar de robot is en welke route hij aflegt. Voor deze navigatiemethode heeft de robotstofzuiger een goed werkende wifi-verbinding nodig.
Plafondherkenning
De robotstofzuiger scant het plafond en brengt de ruimte in kaart. Hij werkt de ruimte systematisch af en herkent obstakels. De meeste robotstofzuigers met plafondherkenning slaan de gegevens op. Op deze manier herinnert de robot de obstakels in de ruimte. Zo rijdt hij er netjes omheen.
Laser
De robotstofzuiger gebruikt in dit geval een onzichtbare laserstraal waarmee hij de kamer in kaart brengt. Zo kiest hij ook de gemakkelijkste route. Als bijvoorbeeld de batterij leeg raakt en de robotstofzuiger zelf terugkeert naar het laadstation, gebruikt hij de lasers. Zo bepaalt hij de kortste route.
Schoonmaakroutes
Als de robotstofzuiger de ruimte in kaart heeft gebracht, stofzuigt hij de woning. Ook dit doet hij op verschillende manieren: willekeurig en systematisch.
Willekeurig
De robotstofzuiger heeft geen specifieke schoonmaakroute en rijdt dus willekeurig door het huis. Deze robots hebben vaak een lagere prijs. Het nadeel is wel dat hij misschien plekken overslaat.
Systematisch
Een robotstofzuiger gaat systematisch te werk als hij zigzaggend door het huis rijdt, zodat hij overal komt. Wil je dus zekerheid over dat de robotstofzuiger geen delen overslaat? Kies dan een robot met systematische schoonmaakroute.
Zuigmethode
De zuigmethode is de manier waarop de robot stof oppakt van de vloer. Dit gebeurt in de meeste gevallen met twee soorten borstels: de middenborstel en de zijborstel.
Midden
Onderop de robot zit in het midden een grote zuigmond. Hierdoor zuigt de robot vuil van je vloer. Bij sommige robots zit hier ook een middenborstel. Deze draait rond, waardoor de robot vuil beter oppakt. Er zijn ook robots met een dubbele middenborstel. Deze draaien in tegengestelde richting, waardoor de robot vuil nog beter verwijdert. Wil je dat de robot zo goed mogelijk schoonmaakt? Let dan op de grootte van de zuigmond en het type middenborstel.
Zijkant
Veel robotstofzuigers hebben een zijborstel. Deze veegt vuil en stof van de zijkant van de robot naar het midden. Hierdoor belandt het in de zuigmond. Zo maakt de robot beter schoon langs plinten en randjes. Sommige robots hebben een dubbele zijborstel, zodat ze beide zijkanten tegelijk meenemen. Andere robots rijden aan het einde van de schoonmaak een ronde langs alle plinten.