Welke ontkalker gebruik je voor jouw koffiezetapparaat?
Aan de slag met ontkalken
Het ontkalken van jouw koffiemachine is belangrijk, want zo verleng je de levensduur van jouw apparaat. Wij geven een aantal tips voor het kiezen van het juiste ontkalkingsmiddel.
- Tip 1. Gebruik een merkspecifieke ontkalker
- Tip 2. Let op met universele ontkalkers
- Tip 3. Gebruik geen schoonmaakazijn
Tip 1: gebruik een merkspecifieke ontkalker
De fabrikant van jouw koffiezetapparaat raadt je nadrukkelijk af dat je een andere ontkalker dan het eigen merk gebruikt. Soms zelfs met de boodschap dat de garantie op je machine vervalt als je toch een ander middel gebruikt. De fabrikanten ontwikkelen zelf middelen die qua bestanddelen helemaal zijn afgestemd op jouw machine en geen agressieve zuren bevatten. Soms is dat een vloeistof en soms zijn het ontkalkingstabletten.
Tip 2: let op met universele ontkalkers
Als je er toch voor kiest om een universeel ontkalkingsmiddel te gebruiken, let dan goed op de bestanddelen ervan. Vermijd agressieve zuren, zoals azijnzuur of zoutzuur en zoek naar een ontkalker met citroenzuur of melkzuur als hoofdbestanddeel. Dat is niet schadelijk voor voor je machine en beter voor het milieu. Als je nog een stapje verder gaat, kies je voor een 100 procent ecologische ontkalker.
Tip 3: gebruik geen schoonmaakazijn
Als je een willekeurig koffieforum opent over het ontkalken van koffiemachines, lees je vaak dat mensen zweren bij schoonmaakazijn. Volgens ons is schoonmaakazijn te agressief om je koffiemachine mee te ontkalken. Waarom? Omdat het een aanzienlijke hoeveelheid azijnzuur bevat. Dit is een agressief, chemisch bestanddeel. Daarom raden wij het gebruik van schoonmaakazijn af. Een ander middel waarmee ontkalkt wordt, is citroenzuur. Dit is niet schadelijk voor je koffiemachine, maar we raden aan dat je een merkspecifieke ontkalker gebruikt.