Welkom in jouw -omgeving! Hier kan je alles uit je assortiment bestellen met je persoonlijke budget.

Je kan altijd terug naar de normale Coolblue website door hier te klikken.

Je openstaande budget (incl. BTW) is hier altijd zichtbaar, zodat je precies weet hoeveel je kan uitgeven.

Coolblue home

The website is in Dutch. Would you rather see it in English?

Translate
Geschreven door Sanne

Welk type verrekijker heb ik nodig?

Met een verrekijker observeer je de omgeving en haal je onderwerpen op grote afstand gemakkelijk dichterbij. Er zijn drie soorten verrekijkers te onderscheiden: dakkant, porro en monoculairs. Daarnaast zijn er voor elke gebruikssituatie verschillende verrekijkers geschikt. Hieronder zie je welke kijker het beste bij jou en je behoeftes past.

Type verrekijkers

Dakkant verrekijker

Dakkant verrekijkers

Een verrekijker met dakkantprisma heeft objectieven en prisma's die recht achter elkaar staan. Hierdoor zijn kijkers met een dakkantprisma compact van formaat. Een ander voordeel van dit type is dat je scherpstelt door de objectieven in plaats van het oculair te verplaatsen. Op deze manier komt er geen lucht in de kijker. Dit maakt hem minder gevoelig voor stof en water.

Porro verrekijker

Porroprisma

Bij een verrekijker met porroprisma staan het objectief en het oculair niet recht op elkaar. De beelden worden getransporteerd via een N-vormige knik. Hierdoor is de behuizing van dit type verrekijker breder. Een voordeel van het porroprisma is dat het voor meer diepteperceptie zorgt. Het nadeel van het porroprisma is dat je vaak scherpstelt door het oculair te verplaatsen. Hierdoor kan er stof en water in de kijker komen.

Monoculair verrekijker

Monoculair

Een monoculair is een verrekijker met 1 oculair en objectief. Hierdoor zijn deze kijkers een stuk compacter en lichter dan de andere typen verrekijkers. Je kijkt bij deze kijker maar met 1 oog door de lens. Zo houd je met je andere oog de omgeving goed in de gaten. Het nadeel van een monokijker is dat je er minder diepte mee ziet.

Welke verrekijker heb ik nodig voor welke activiteit?

verrekijker activiteit

Om te bepalen welke verrekijker je nodig hebt, kijk je naar de situatie waarin je de verrekijker wilt gebruiken. Neem je de verrekijker bijvoorbeeld mee op reis, dan is het handig als hij gemakkelijk in je tas past. Wanneer je jouw verrekijker meeneemt op het water, is een verrekijker met een drijvende draagriem geen overbodige luxe. Hieronder lees je welke verrekijkers geschikt zijn voor alle verschillende gebruikssituaties.

Gebruikssituaties

Vogelspotting

Vogelspotting

De ideale verrekijker voor vogelspotting is compact en snel in gebruik. Je hebt hierbij geen extreem grote vergrotingsfactor nodig. Als je de vogel niet met het blote oog ziet, zal dat ook niet met een verrekijker lukken. Een verrekijker met een vergrotingsfactor van 8x is al voldoende. Let bij je keuze wel goed op de lichtomstandigheden. Bij nachtelijke vogelspotting kies je voor een hoog schemergetal. Hoe hoger dit getal, hoe beter de kijker presteert bij weinig licht.

Watersport

Op het water

Wie wel eens op een boot heeft gestaan, weet dat er een behoorlijke deining kan zijn. Als je een stabiel beeld wilt, kies je voor een maximale vergroting van 7x. Zorg er daarnaast voor dat je een verrekijker aanschaft met stikstofvulling, dit zorgt ervoor dat er geen condens optreedt in de lens. Met een drijvende draagriem voorkom je dat de kijker zinkt als hij overboord valt. Sommige kijkers zijn uitgerust met een kompas, een onmisbaar stuk gereedschap op het water.

Sport verrekijker

Sport, theater en concert

Om tijdens het bezoek aan het theater, een sportwedstrijd of een concert alles beter te kunnen zien, is een verrekijker erg handig. Hierbij kies je voor een compacte en lichte verrekijker die gemakkelijk in je tas past. Je gebruikt een vergroting van 8 tot 10x om de gezichten dichterbij te halen. Als je voor een overzichtsbeeld gaat, dan is een vergroting van 4x al voldoende.

verrekijker safari reizen

Reizen en safari

Omdat de dieren tijdens je safari vaak ver weg staan is een verrekijker onmisbaar. Kies hierbij voor een vergroting van minimaal 8x, en maximaal 10x. Zit je tijdens de safari veel in de auto of ga je ook te voet op pad? Stem hier het gewicht van de kijker op af. Zorg ervoor dat de kijker ook op korte afstand scherpstelt, zo bekijk je ook de onderwerpen die dichterbij staan. Let er daarnaast op dat de kijker stofdicht is.

jacht verrekijker

Jacht

Tijdens het jagen moet je op grote afstand kleine details van het dier kunnen zien. Let wel: een kijker met een vergroting van 10x of hoger is makkelijker te gebruiken in een open terrein dan in een bebost gebied. De meeste dieren zijn in de schemer actief, het is dus handig om een kijker met een hoog schemergetal te kiezen van 15 of hoger. Daarnaast is het belangrijk dat de kijker tegen een stootje kan en spatwater- en stofdicht is.

Nachtkijker

Nacht

Een nachtkijker moet een uittredepupil hebben van minimaal 5 millimeter groot. De uittredepupil is de grootte van de opening waar het licht doorheen komt en op je eigen pupil wordt gebracht. Het is belangrijk dat er voldoende licht door de kijker valt zodat je ook in het donker over grote afstand je onderwerpen ziet. Beeldversterkende- en infraroodkijkers zijn ook geschikt voor het nachtkijken. Deze kijkers bevatten hulpmiddelen als infrarood ledlicht om 's nachts beter te zien.

Is mijn verrekijker geschikt voor brildragers?

Brildragers

Of een verrekijker geschikt is voor brildragers, hangt af van de maximale oogafstand van de kijker. Hiermee wordt de afstand van het oog tot de verrekijker bedoeld. Als je een bril draagt, is het belangrijk dat je de lens van de kijker niet direct op je oog hoeft te houden om voldoende te zien. Een maximale oogafstand vanaf 15 millimeter is voor brildragers zeker aan te raden. Zo houd je de kijker tegen je bril zonder beeldveld te verliezen.

Wanneer is een verrekijker waterdicht?

Waterdichte verrekijker

Zodra je naar een vochtige bestemming gaat als Schotland of het regenwoud, is het belangrijk dat je verrekijker waterdicht is. Een dakkantprisma zorgt ervoor dat de kijker minder gevoelig is voor vocht. Daarnaast draagt de vulstof van de kijker bij aan de waterbestendigheid. Een met stikstof gevulde verrekijker is door de lichte overdruk zeer goed afgesloten tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor komt er ook geen water in de kijker waar condens door kan ontstaan.

Sanne
Artikel van:
Sanne Verrekijker specialist.
Persoonlijke chat Dialogisch.
Je chat nu met Coolblue klantenservice
Deze chat is gesloten
foo
Oeps Bestandsgrootte is groter dan 5mb. Upload een kleiner bestand.