Hoe ontkalk je jouw waterkoker?
Aan de slag met ontkalken
In dit artikel leggen we je ten eerste uit waarom je je waterkoker moet ontkalken. Daarnaast vertellen we je hoe je dit het beste doet. Deze stappen leggen we je uit:
- Waarom ontkalken?
- Gebruik een universele ontkalker.
- Zo ontkalk je jouw waterkoker met een ontkalker.
- Waarmee ontkalk je jouw waterkoker nog meer?
- Waterkoker ontkalken met azijn of citroensap
- Hoe vaak moet je ontkalken?
Stap 1: waarom ontkalken?
Na verloop van tijd ontstaat er een kalklaag in je waterkoker. Hierdoor geleidt de warmte minder goed en duurt het langer voordat het water kookt. Door regelmatig je waterkoker te ontkalken, voorkom je ook dat er stukjes kalk in je thee terechtkomen. Deze houdt het antikalkfilter wel tegen, maar het ziet er niet smakelijk uit.
Stap 2: gebruik een universele ontkalker
Met een universele ontkalker verwijder je kalk uit diverse huishoudelijke apparaten. De werkzame stof in deze ontkalker heet amidosulfonzuur. Deze milieuvriendelijke ontkalker tast jouw waterkoker niet aan. Hierdoor ontkalk je jouw waterkoker op een veilige manier.
Stap 3: ontkalken met ontkalker
Zodra je aan de slag gaat met het ontkalken van jouw waterkoker heb je 2 dingen nodig, namelijk het ontkalkingsmiddel en vers water. Schenk 150 milliliter Durgol universal in de waterkoker. Vul de waterkoker met water tot de rand waar de kalkvorming stopt. Laat dit vervolgens maximaal 30 minuten inwerken. Gooi vervolgens de inhoud leeg. Spoel de waterkoker met water en de klus is geklaard.
Stap 4: waarmee ontkalk je jouw waterkoker nog meer?
Naast een universele ontkalker, bestaan er nog meer middelen waarmee je jouw waterkoker ontkalkt. Zo gebruik je schoonmaakazijn of citroensap. Let er wel op dat je deze geur na een paar kookbeurten pas uit je waterkoker krijgt. Deze middelen zijn milieuvriendelijk en ook geschikt voor je waterkoker. Toch raden we je een ontkalker aan. Dit middel werkt effectiever en laat geen geur achter.
Stap 5: waterkoker ontkalken met azijn of citroensap
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg. Zie je nog achtergebleven kalk? Herhaal dan de eerste stappen. Als de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem uit met water. Herhaal dit tot de azijn- of citroengeur weg is. Droog hierna de waterkoker af met een schone theedoek.
Stap 6: hoe vaak moet je ontkalken?
Hoe vaak je je waterkoker ontkalkt, ligt eraan hoeveel water je kookt. De ene gebruikt zijn waterkoker dagelijks en de ander eens per maand. Wij raden aan dat je de waterkoker ontkalkt zodra je de kalkaanslag duidelijk ziet. Om op een zo hygiënische manier met je waterkoker om te gaan, raden wij aan dat je de waterkoker minimaal 2 tot 3 keer per jaar ontkalkt. Zo geniet je het best van een kopje thee.