Wat is NFC?
Wat is NFC?
Met NFC wissel je gegevens uit over een bereik van 10 centimeter. Vergeleken met Bluetooth gaan hierdoor minder gegevens verloren, omdat NFC verbindingen elkaar niet verstoren. Bovendien maakt NFC sneller verbindingen en verbruikt het minder energie. Hierdoor gaat je batterij langer mee. Verder versleutel je vertrouwelijke gegevens, waardoor je ze zorgeloos verzendt.
Hoe werkt NFC?
NFC is een chip die in veel smartphones zit. Het is dus geen app of een product dat je los koopt. Let bij het kopen van een nieuwe smartphone goed op of er een NFC chip in het toestel zit. Dit vind je bij de specificaties. Veeg op het scherm van boven naar beneden en je zet NFC snel aan. Je kunt dit ook doen via de instellingen. Hier geef je ook aan voor welke betaalapps je jouw smartphone als NFC lezer gebruikt. Op iPhones staat de chip altijd aan.
Betalen met je smartphone
Contactloos betalen doe je misschien al met je pinpas, maar het kan ook met je smartphone met NFC. Bijna alle banken hebben een app waarmee je mobiel kunt betalen. Met contactloos betalen hoef je bij de kassa in de supermarkt niet op zoek naar je pinpas. Je betaalt razendsnel door je smartphone tegen het pinapparaat te houden.
Hoe veilig is NFC?
De NFC chip in je smartphone is precies hetzelfde als die in je pinpas. Betalen met je smartphone is dus net zo veilig als het contactloos betalen met je pinpas. De app waarmee je betaalt is beveiligd met een vingerafdruk of pincode. Omdat het bereik van de chip slechts 10 centimeter is, pakken criminelen het signaal moeilijk op. Voor de zekerheid zet je de NFC functie op je Android smartphone uit als je die niet nodig hebt. Als je bij de kassa staat zet je hem weer aan.
Waar gebruik je NFC nog meer voor?
Met een NFC printer druk je bijvoorbeeld gemakkelijk documenten of foto's van je smartphone af. Je houdt dan alleen je smartphone tegen de printer aan. Verder zet je met een NFC camera snel foto's over van je camera naar je smartphone. Ben je zelf erg handig met techniek? Gebruik dan een NFC tag en maak je huis slimmer. Zo stel je bijvoorbeeld in dat al je slimme lampen uitschakelen als je jouw smartphone op de tag op je nachtkastje legt.