Wat is het verschil tussen laser en IPL ontharing?
Vergelijking IPL en laser ontharen
IPL | Laser | |
---|---|---|
Resultaat | Langdurig glad resultaat, niet permanent | Permanent glad resultaat |
Geschikt voor huidtype | Lichte tot middenbruine huid, sommige IPL apparaten voor donkerdere huidtypes | Alle huidtypes |
Gebruiksgemak | Eenvoudig vanuit huis | Behandeling in een salon |
Behandeltijd | Snel grote en kleine oppervlaktes behandelen | Minder snel kleine oppervlaktes behandelen |
Gevoel tijdens behandeling | Pijnloze behandeling, intensiteit naar voorkeur aanpassen | Kan als pijnlijk ervaren worden, verschilt per persoon en lichaamsdeel |
Techniek
IPL: korte lichtflitsen, tijdelijk resultaat
IPL staat voor Intense Pulsed Light. Het apparaat werkt met korte lichtflitsen, die doordringen tot de haarzakjes. Het pigment in het haar absorbeert het licht en zet dit om in warmte. De warmte die hierbij vrijkomt brengt de haarzakjes in ruststand. Na een aantal wekelijkse of tweewekelijkse behandelingen merk je dat jouw haartjes dunner worden en uitvallen. Vervolgens herhaal je de behandelingen om de paar maanden. Zo geniet je, afhankelijk van jouw haargroei, meerdere weken tot maanden van een glad resultaat.
Laser: laserstralen, permanent resultaat
Laser apparaten gebruiken laserstralen om de haarzakjes in de huid te bereiken. Net zoals IPL ontharing werken lasers ook met licht, dat via het pigment in de haartjes omgezet wordt in warmte. Hierbij blijft net zoals bij IPL de huid onbeschadigd. Over het algemeen heb je 6 tot 8 behandelingen nodig, waarna je permanent haarvrij bent. Wel raden we je aan dat je één onderhoudsbehandeling per jaar doet om jouw gladde huid te onderhouden.
Huidtype
IPL: meest geschikt voor witte tot middenbruine huid
Ontharen met IPL werkt het best wanneer er een groot contrast is tussen de huids- en haarkleur. Hierdoor werkt IPL ontharing vaak niet op een donkere of zwarte huid. Ook werken de meeste IPL apparaten niet op witte, grijze, lichtblonde of rode haartjes. Dit komt omdat in deze haartjes weinig pigment zit en niet genoeg licht absorberen. Een epilator is in dat geval een goed alternatief.
‎
Laser: ook geschikt voor donkere huidtinten
Laserontharing is geschikt voor donkere huidtinten. De laserstralen zijn selectiever en richten zich directer op het haarzakje en minder op de omliggende huid. Door het weinige pigment in witte, grijze, lichtblonde of rode haartjes zijn de meeste lasers op deze type haartjes niet effectief. Salons met professionele laserontharingstechnieken vormen hiervoor de uitzondering.
Gebruiksgemak
IPL: gemakkelijk zelf thuis ontharen
Een IPL licht ontharing apparaat gebruik je gemakkelijk zelf thuis. De apparaten zijn veilig en het vergt geen specifieke kennis of opleiding om een IPL apparaat te bedienen. Je koppelt het IPL apparaat aan de smartphone app, die jou vervolgens begeleidt. In de app ontvang je een behandelplan, zodat je precies weet wanneer het tijd is voor een behandeling en zo overbehandeling voorkomt.
Laser: ontharen in salon
Voor het laseren van je lichaamshaar ga je naar een salon of kliniek. Een laserapparaat gebruik je in tegenstelling tot een IPL apparaat dus niet zelf thuis. Dit komt omdat lasers krachtiger zijn dan IPL en het kennis en een opleiding vergt om veilig met de lasers te behandelen.
Behandeltijd
IPL: snelle behandeling door groot bereik
Eén flits van een IPL apparaat behandelt een relatief groot oppervlak wanneer je geen speciale opzetstukken gebruikt. Hierdoor behandel je oppervlaktes zoals je armen en benen in een mum van tijd. Wil je een kleinere oppervlakte behandelen, zoals je gezicht of bikinilijn? Dan gebruik je een opzetstuk die het bereik van de lichtflits verkleint.
Laser: minder snelle behandeling door klein bereik
Laserontharing werkt met een kleinere, selectieve straal die een kleine oppervlakte behandelt. Hierom duurt een behandeling met laser langer dan met een IPL apparaat. In totaal heb je met een laser uiteindelijk wel minder behandelingen nodig om resultaat te zien dan met IPL.
Gevoel tijdens behandeling
IPL: pijnloze behandeling
IPL ontharing hoort geen pijn te doen. Het IPL apparaat stuurt korte lichtflitsen naar je huid, die voelen als kleine tikjes. Vind je dat de behandeling pijn doet, dan zet je de intensiteit van de lichtflits op een lager niveau.
Laser: kan onprettig of pijnlijk zijn, afhankelijk per persoon
Laserontharing werkt met krachtigere flitsen dan IPL, die je meer voelt op je huid. Sommigen ervaren de tikjes als brandend of pijnlijk, maar dit is volledig afhankelijk per persoon en verschilt ook per lichaamsdeel. Om eventuele pijn te verlichten, koelen veel lasers en IPL apparaten je huid nét na de flits.
Conclusie
Wil je snel, gemakkelijk en pijnloos je lichaam ontharen, dan is een IPL apparaat de juiste keuze. Na een aantal weken zie je resultaat. Het resultaat is tijdelijk en behoud je door regelmatig te behandelen. Wil je een permanent resultaat, dan kies je voor laserontharing. Alhoewel de behandelingen met laser langer duren, heb je in totaal minder behandelingen nodig. Daarnaast is laseren geschikt voor ook de donkerste huidtypes. Het nadeel is dat je voor laserontharing naar een salon moet. Ook kan je de behandelingen als pijnlijker ervaren dan bij IPL ontharing.