Advies over senioren gsm's
Waarom een senioren GSM?
Alle senioren GSM's hebben hetzelfde doel, namelijk uitblinken in gebruiksgemak. Toch bestaan ze in verschillende soorten en maten, met of zonder laadstation. Er zijn bloktelefoons en klaptelefoons. Die laatste zijn handig omdat de toetsen automatisch geblokkeerd worden bij het dichtklappen. Dat voorkomt per ongeluk bellen vanuit de broekzak. Deze beweging kan ook meteen gebruikt worden om een gesprek aan te nemen of te beëindigen.
Eenvoudige bediening
Een mobiele seniorentelefoon blinkt uit in eenvoud. Het is een GSM zonder onnodige franjes, die simpelweg is bedoeld om mee te bellen en sms'en. Veel extra functies vind je er niet op terug, waardoor het menu overzichtelijk blijft. Je kunt er met minimale voorkennis mee aan de slag. Het kost je slechts enkele klikjes om snel verbonden te zijn met familie en vrienden.
Duidelijk scherm
Eenvoudige bediening gaat hand in hand met een goed leesbaar scherm. Het display van een mobiele telefoon voor senioren en slechtzienden is zo groot mogelijk en heeft een hoog contrast. Het beschikt over een goed leesbaar en in grootte aanpasbaar lettertype zodat de letters als het ware van het schermpje springen.
Grote toetsen
Een ander pluspunt waar zowel senioren als slechtzienden baat bij hebben zijn grote en goed afleesbare toetsen. Die zijn bovendien vaak verlicht om ze nog duidelijker te maken. Zo tik je steeds het juiste nummer in en navigeer je vlot door het menu.
Noodknop
De noodknop is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een senioren GSM. In noodsituaties bereik je hiermee een of meerdere vooraf ingestelde contactpersonen. Tip: test deze functie vooraf even uit, zodat jij en de contactpersonen precies weten hoe het werkt. Meestal krijgen zij eerst een sms, waarna ze een voor een worden opgebeld totdat er opgenomen wordt. Het is daarom verstandig om mobiele nummers in te stellen, daar vaste telefoons meestal geen sms'jes kunnen ontvangen.
Duidelijke meldingen
Duidelijke meldingen zijn onontbeerlijk op een GSM voor senioren en slechthorenden: een luid belsignaal en een oplichtend led-lampje dat knippert bij inkomende oproepen of berichten. Zo mis je geen enkele boodschap van familie en vrienden.
Geschikt voor hoortoestel
Voor senioren en slechthorenden die een hoorapparaat dragen, is gesprekken voeren via de GSM geen vanzelfsprekendheid. Het wordt allemaal veel gemakkelijker wanneer je toestel compatibel is met hoortoestellen. De meerderheid van de senioren GSM's is hierop voorzien en kan comfortabel met gehoorapparaat worden gebruikt. Zonder schelle geluiden of fluittonen.
Oplaadstation
Een senioren GSM met oplaadstation bespaart je de frustratie van gefriemel met laadkabeltjes. Je geeft je mobiele telefoon een vast stekje in huis om op te laden, zodat hij altijd opgeladen voor je klaarstaat wanneer je het huis verlaat.
Extra functies
Sommige senioren GSM's beschikken over FM radio. Sluit er je hoofdtelefoon of oortjes op aan en luister naar je favoriete radiozender, waar je maar wilt. Sommige senioren telefoons beschikken over een camera. Het aantal megapixels ligt vrij laag, maar je hebt wél altijd leuke foto's van je geliefden op zak. Verder bestaan er senioren smartphones. Deze telefoons hebben een vereenvoudigd besturingssysteem en extra grote touch knoppen, al dan niet gecombineerd met fysieke knoppen. Zo kan je bijvoorbeeld internetten en whatsappen.