Wat is een percolator en hoe zet je hier koffie mee?
Wat is een percolator?
Een percolator is een koffiezetapparaat waarmee je espresso's zet zonder dat je stroom gebruikt. Dat is ideaal voor op de camping bijvoorbeeld. Je gebruikt hiervoor alleen gemalen koffie en water. Verder heb je een gasfornuis, elektrische kookplaat of inductie nodig. Hierop zet je de percolator. De percolator bouwt druk op via de hitte van het water zodat er een espresso uitkomt. De percolator werd vroeger al vaak gebruikt om koffie te zetten, vooral in Italië. Nu is de percolator weer helemaal terug.
Gas en inductie
Gas: aluminium percolators
De meeste percolators zijn gemaakt van aluminium. Dit materiaal is licht van gewicht en sterk. Aluminium percolators werken op gas. Let er wel op dat je vuur niet groter moet zijn dan het espressopotje. Wil je een percolator gebruiken op gas? Gebruik dan eventueel een vlamverdeler.
Inductie, keramisch of elektrisch: rvs percolators
Als je thuis keramisch, elektrisch of op inductie kookt, heb je ook een percolator nodig die op inductie warm wordt. Kies dan voor een percolator van roestvrijstaal. De meeste percolators zijn gemaakt van aluminium. Alleen werken die niet op inductiekookplaten. Rvs percolators werken op alle warmtebronnen.
Soort koffie
In een percolator gebruik je een middelgrove koffiemaling. Dit koop je in de winkel of maal je zelf thuis. In een speciaalzaak malen ze de bonen op dat moment voor je fijn. Wanneer je een eigen bonenmaler hebt, bepaal je zelf hoe grof je de koffiebonen maalt. Zo heb je zelf veel invloed op de smaak van de koffie. Een percolator gebruikt een lage druk, daarom is een middel grove maling geschikt. Zo loopt het water hier gemakkelijk doorheen.
Koffiezetten met een percolator
Wil jij weten hoe je koffie zet met een percolator? Bekijk dan deze video. Hierin leggen we stap voor stap uit hoe het koffiezetten precies werkt. Of lees de stappen hieronder goed door.
Vul het onderste gedeelte van de percolator met water en plaats het filter erop. Deze vul je met gemalen koffie. Strijk de koffie af met je vinger, zodat de koffie gelijk verdeeld is in het filter. Draai het bovenste gedeelte stevig vast en zet de percolator op de warmtebron. Het water gaat koken in het onderste gedeelte en bouwt druk op naar de gemalen koffie. Zo komt het water omhoog. Eerst door de koffie en dan door het pijpje bovenin. Wanneer de koffie niet meer stroomt, is hij klaar en serveer je de koffie uit.