Wat is een lensball en hoe fotografeer je ermee?
Wat is een lensball?
Een lensball is een glazen bol, waarmee je de wereld ondersteboven zet. Dit komt omdat de lensball eigenlijk werkt als extra lenselement. Hiermee voeg je een extra dimensie toe aan je foto. Lensballen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zoals 60mm, 80mm of 100mm. Een bekend accessoiremerk dat lensballen maakt is bijvoorbeeld Caruba.
Bepaal je compositie
Zet de wereld in een handomdraai op zijn kop. Neem bijvoorbeeld een gebouw in beeld of leg de lensball in een uitgestrekt landschap tijdens zonsondergang. Vaak zit er een kleine standaard bij waar je de lensball op legt, zodat hij niet wegrolt. Wil je niet dat het standaard zichtbaar is, gebruik dan een smalle ring. Door vanuit verschillende hoeken te fotograferen creëer je andere effecten. Houd de lensball bijvoorbeeld in je hand, hoog in de lucht en fotografeer van onderaf.
Stel handmatig scherp
Omdat de bol van glas is, heeft je camera waarschijnlijk moeite met de automatische scherpstelling. Stel daarom handmatig scherp op de lensball. Zo weet je zeker dat je foto scherp is. Met het diafragma bepaal je de hoeveelheid achtergrondonscherpte. Hoe kleiner het diafragmagetal hoe meer onscherpte. Ook het formaat van de lensball heeft invloed op de scherpstelling. Bij een grote lensball heb je meer afstand nodig om hem scherp in beeld te brengen dan bij een kleine.
Speel met licht
De glazen bol laat licht door, dat je gebruikt om hem meer op te laten vallen. Als het licht bijvoorbeeld van de zijkant komt, ontstaat er een mooi randje om de lensball heen. Of als je hem in je hand houdt, straalt het licht op je hand. Let op dat het licht niet te fel is en er lichtvlekken ontstaan. Maak gebruik van het natuurlijke licht in je omgeving. Of fotografeer juist 's nachts, wanneer een stad of dorp verlicht is.
Gebruik je creativiteit
Gebruik je creatieve geest om originele foto's te maken met je lensball. In een plas heb je bijvoorbeeld weerspiegelingen waar je gebruik van maakt. Of draai de foto eens om tijdens de nabewerking, waardoor je de wereld om de lensball heen juist ondersteboven ziet. Een lensball werkt niet alleen met fotografie, je neemt er ook video's mee op. Zo zet je een action camera neer en leg je een timelapse vast via een lensball.