Specialistenreview Apple AirPods 2
Apple AirPods 2 met draadloze oplaadcase
- Gedoe met een stekkertje is verleden tijd dankzij draadloos opladen.
- Je vraagt de digitale assistent Siri om hulp door simpelweg "Hé Siri" te roepen.
- Dankzij de Apple H1 koptelefoonchip is de verbinding met je apparaat stabieler en wissel je sneller tussen apparaten.
- De oordopjes werken met Android apparaten, maar kunnen niet alle functies zoals Siri en Proximity Connect ondersteunen, zoals ze dat bij Apple apparaten wel kunnen.
- Een draadloze oplader wordt niet standaard meegeleverd.
Uitvoeringen
De nieuwe AirPods zijn gearriveerd op kantoor. Ik haal 2 doosjes op. Waarom 2? Nou, AirPods 2 zijn er in 2 uitvoeringen. Dan heb ik het niet over de oordopjes, maar over de oplaadcase. AirPods 2 komen namelijk met de standaard oplaadcase óf met draadloze oplaadcase. Die laatste is nieuw. Voor € 50,- extra laad ik mijn oplaadcase voortaan draadloos op. Handig als ik thuis al een draadloze lader heb voor mijn iPhone.
Het design
Het design van de oordopjes is het eerste wat ik zie en daar zijn geen spectaculaire veranderingen. Sterker nog: AirPods 2 lijken identiek aan hun voorgangers. Verschillen zijn dus vooral verstopt aan de binnenkant van de AirPods. En om die verschillen te ondervinden, moet ik de AirPods eerst maar eens gaan gebruiken. Ik koppel Apple AirPods 2 aan mijn iPhone. Dat koppelen gaat overigens een stuk sneller dan ik gewend ben van AirPods 1.
Nieuwe chip
Apple heeft voor AirPods 2 een nieuwe H1 koptelefoonchip ontworpen. Daar zitten natuurlijk een aantal voordelen aan. Ten eerste merk ik dat mijn AirPods veel sneller verbinding maken met mijn apparaten. Zodra ik mijn AirPods uit de case haal, maken ze direct verbinding met mijn iPhone. Ook is de nieuwe chip efficiënter als het gaat om gesprekstijd. De luistertijd (5 uur) is hetzelfde, maar de gesprekstijd is nu 3 uur op 1 lading. Dit was voorheen 2 uur.
Hé Siri activeren met je stem
Ik gebruik Apple's virtuele assistent, Siri, maar al te vaak. Op mijn iPhone en Apple Watch activeer ik Siri met mijn stem. Voorheen moest ik 2 keer tikken op één van mijn oortjes om Siri te activeren. Dat hoeft nu niet meer dankzij de nieuwe H1 chip. Deze chip herkent het als ik tegen mijn oortjes praat. Ik activeer Siri dus voortaan met de woorden "Hé Siri". Toch handig als tijdens het koken vieze handen heb en ik Siri wil vragen om de timer te zetten.
Draadloze oplaadcase
Het enige zichtbare verschil van de case is het oplaadindicatielampje. Die zat voorheen binnen het doosje, nu aan de buitenkant. Zo check ik de status zonder de case te openen. De draadloze oplaadcase laad ik op via mijn draadloze lader. Ik merk wel dat draadloos laden minder snel gaat dan met kabel. Als ik snel de deur uit moet, gebruik ik dus liever de lightning kabel. Draadloos heb ik na ongeveer 3 uur weer volle batterij en met kabel na 2 uur.
25 uur batterijduur
Mijn AirPods zelf gaan zo'n 5 uur mee. Dat is niet heel lang, maar ik heb natuurlijk altijd de oplaadcase mee op pad waarin ik tevens mijn oordopjes in bewaar. Op deze case zit nog eens 20 uur extra batterijduur. In totaal gebruik ik mijn AirPods dus zo'n 25 uur tot ik de case opnieuw moet laden. En dat laden in de case gaat super snel. In slechts 15 minuten heb ik namelijk alweer 3 uur batterij.
Conclusie
Heb je nog AirPods uit 2016 en werken ze nog prima? Dan is er niet super veel reden om te upgraden. Je kunt de nieuwe draadloze oplaadcase ook los aanschaffen als je liefhebber bent van draadloos laden. Heb je nog geen AirPods? Dan zou ik zeker kiezen voor de nieuwste AirPods. Waarom? Dankzij de gloednieuwe H1 koptelefoonchip schakel je sneller tussen verschillende apparaten, heb je een stabielere verbinding en een langere gespreksduur. Nog een voordeel is dat je Siri met je stem activeert in plaats van 2 keer tikken op één van de AirPods. AirPods 2 zijn overal gewoon net wat beter in.