Wat is backlight bleeding?
Wat is backlight bleeding?
Een moderne monitor bestaat simpel gezegd uit een paneel met beeldpunten (pixels) en verlichting die daarachter geplaatst is, zodat je de pixels kunt zien. Backlight bleeding ontstaat wanneer er licht van je monitor backlight onder de randen van het scherm door komt. Licht dat eigenlijk door het scherm zou moeten schijnen, komt nu langs de randen naar buiten en zorgt voor een ongelijke verlichting op het scherm.
Wat kun je doen tegen backlight bleeding?
Behalve voorzichtig omgaan met je monitor is er niet veel dat je kunt doen om backlight bleeding te voorkomen. Elk scherm en elk paneel is anders en daardoor kan het voorkomen dat er bij twee identieke monitoren bij het ene scherm wel backlight bleeding optreedt en bij het andere scherm niet. Kies bij aanschaf voor een kwalitatief goede monitor om een zo klein mogelijke kans op backlight bleeding te hebben. Let op! Heb je een IPS scherm en zie je een lichte gloed in de hoeken in plaats van langs de randen, dan heb je waarschijnlijk geen last van backlight bleeding maar van IPS glow.
IPS glow
Bij IPS schermen zie je vaak een soort gloed in de hoeken van het scherm als je vanuit een bepaalde hoek naar een donker beeld kijkt. Dit is geen backlight bleeding, maar een effect dat inherent is aan de manier waarop IPS werkt. Het verschil is dat backlight bleeding meestal aan de randen optreedt en IPS glow in de hoeken van het scherm. Ook verandert backlight glow niet van sterkte als je vanuit een andere hoek kijkt. De mate van IPS glow is wel afhankelijk vanuit welke hoek je kijkt. IPS glow is nooit helemaal te voorkomen, het hoort nu eenmaal bij de beeldschermtechniek. Wel speelt kwaliteit hierin een rol. Kies voor een hogere kwaliteit monitor om minder kans te hebben op overmatige IPS glow.
Clouding
Clouding is een effect waarbij licht in een vlekkerig patroon door het beeldscherm schijnt. Je ziet het vaak bij oudere monitoren en bij schermen waarmee niet netjes omgegaan is. Het ontstaat doordat er voor kortere of langere tijd druk wordt uitgeoefend op het scherm. Het scherm is daardoor fysiek beschadigd geraakt. Je kunt dit simpelweg voorkomen door zorgvuldig met je scherm om te gaan en niet op het scherm te tikken en duwen, tenzij het een touchscreen is natuurlijk. Als het effect eenmaal optreedt, is het helaas niet meer ongedaan te maken.
Burn-in
Het laatste probleem met monitoren komt gelukkig niet zo vaak meer voor, maar het is erg vervelend als je hier last van hebt. Burn-in betekent dat een bepaald beeld dat lange tijd op het scherm heeft gestaan, erin is 'gebrand' en wordt ook wel image persistance genoemd. Omdat het scherm lange tijd hetzelfde beeld heeft weergegeven, blijft dat beeld constant op het scherm staan, wat je ook op je scherm aan het bekijken bent. Je ziet dit bijvoorbeeld bij menubalken die 24 uur per dag worden getoond of een logo dat altijd in de hoek van je monitor staat. De beste manier om dit te voorkomen, is door je monitor uit te zetten als je hem niet gebruikt.
Burn-in verhelpen
Afhankelijk van hoe lang het beeld stil heeft gestaan, kan burn-in in sommige gevallen verholpen of verminderd worden. Door het scherm minimaal 48 uur uit te zetten en door daarna enkele dagen een wit scherm te laten zien, bijvoorbeeld met een afbeelding of screensaver. Zet daarbij je achtergrondverlichting laag om de led's te sparen. Het is vaak het proberen waard, maar als de schade te erg is, werkt ook dit trucje niet meer.