Wat betekent het energielabel van je wijnklimaatkast?
Onderdelen op het energielabel
Op het energielabel van een wijnklimaatkast staan de volgende onderdelen:
- QR-code
- Energieklasse
- Energieverbruik
- Capaciteit
- Geluidsniveau
We lichten de onderdelen in dit artikel verder uit.
QR code
Rechtsboven in het energielabel van je wijnklimaatkast vind je een scanbare QR code. Wanneer je deze met je telefoon scant, stuurt je smartphone je door naar een website van de EU. Op deze website vind je alle basisinformatie over jouw apparaat, samen met allerlei extra productinformatie. Zo zie je iedere productspecificatie én allerlei testrapporten en technische informatie over het energieverbruik van je wijnklimaatkast.
Energieklasse
De energie efficiëntie van je wijnklimaatkast staat op het abel aangegeven met een energieklasse. De energieklassen lopen van A tot en met G. Hoe dichter de klasse van je apparaat bij de A zit, hoe beter dit is voor het energieverbruik en je energierekening. Als het label een D klasse of lager aangeeft, werkt het apparaat niet energiezuinig.
Energieverbruik
Naast de energieklasse op het label zie je ook het energieverbruik van de wijnklimaatkast. Dit is het verbruik per jaar, aangegeven in kilowattuur. Om te berekenen hoeveel het apparaat per jaar kost, vermenigvuldig je het aantal kilowatturen met € 0,30.
Capaciteit
Het energielabel toont niet enkel energie gerelateerde informatie. Je vindt hier ook de capaciteit van je wijnklimaatkast. Zo staat er op het label aangegeven hoeveel flessen er in de koelautomaat passen. Hierdoor weet je precies of je je wijncollectie nog een beetje kunt uitbreiden.
Geluidsniveau
Als laatste vind je op het energielabel ook het geluidsniveau van de wijnklimaatkast. Zo weet je precies waar je deze het best kunt neerzetten. Staat de koeler in een open ruimte, zoals je woonkamer? Dan is een stil apparaat van onder de 38 decibel prettig. Staat hij in een dichte keuken of kelder? Dan kies je ook voor een luider geluidsniveau van meer dan 41 decibel.