Vergelijk de Samsung Galaxy S20 Plus met de S20 Ultra
Nooit meer leverbaar: bekijk het nieuwere model
Camera
S20 Plus: 3x optische zoom
De S20 Plus beschikt naast een 12 megapixel standaardlens over een 12 megapixel groothoeklens, een 64 megapixel telelens en een Time-of-Flight sensor. De groothoeklens gebruik je om grote groepen en gebouwen vast te leggen. Wil je inzoomen op een voorwerp? Dan gebruik je de telelens met 3x optische zoom. Je zoomt hiermee 3 keer in zonder dat je foto minder scherp wordt. Tot 30 keer inzoomen kan ook, maar dan verliest je foto wel aan kwaliteit. De Time-of-Flight sensor meet diepte, waardoor je een scherptediepte effect creëert.
S20 Ultra: meer details, 10x optische zoom
De S20 Ultra beschikt net als de S20 Plus over een Time-of-Flight sensor en een standaard-, groothoek- en telelens. De camera's van de Ultra zijn wel aanzienlijk beter. Zo voegt de 108 megapixel standaard lens steeds 9 megapixels samen tot 1 megapixel, waardoor je meer details op je foto ziet. Bovendien heeft de 48 megapixel telelens 10x optische zoom. Dat betekent dat je een voorwerp 10 keer dichterbij haalt zonder dat je foto minder scherp wordt. Ook digitaal zoom je verder in dan met de S20 Plus. Je zoomt namelijk tot 100 keer in, maar dan is je foto wel minder scherp.
Scherm en design
S20 Plus: groot 6,7 inch quad hd scherm
De Samsung Galaxy S20 Plus heeft een 6,7 inch quad hd scherm. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 120 keer per seconde. Hierdoor scroll je soepel door je tijdlijn en zijn bewegingen van films en games vloeiend. Met het 6,7 inch scherm is de S20 Plus vrij groot, waardoor hij niet in elke hand of broekzak past. De camera's zijn verwerkt in een camera eiland achter op dit toestel. Dit platform steekt iets uit, waardoor het toestel wiebelt als je het neerlegt. Wanneer de smartphone in een hoesje zit, heb je hier geen last meer van.
S20 Ultra: extra groot 6,9 inch quad hd scherm
Het scherm en het ontwerp van de S20 Ultra zijn vergelijkbaar met dat van de S20 Plus. Het verschil zit hem vooral in het formaat. Zo heeft het toestel een heel groot 6,9 inch scherm. Dit is praktisch bij gamen en het bekijken van films en foto's, maar je bedient het apparaat moeilijk met één hand. Omdat de camera's geavanceerder zijn, steekt het camera eiland van de Ultra iets verder uit. Net als bij de S20 Plus is dit platform gemaakt van stevig glas, waardoor het tegen een stootje kan. Bovendien merk je weinig van de uitstulping wanneer het toestel in een hoesje zit.
Prestaties
S20 Plus: krachtige processor, 8 GB werkgeheugen
Met 8 GB werkgeheugen en de krachtige Samsung Exynos 990 processor is de S20 Plus geschikt voor zware taken. Je start zware, grafische games of video- en fotobewerkingsprogramma's zonder dat het toestel hapert. Ook het schakelen tussen verschillende apps gaat soepel. Je bewaart je foto's, video's en andere bestanden op het 128 GB geheugen. Heb je meer opslag nodig? Breid je opslagcapaciteit uit met een geheugenkaart van maximaal 1 TB.
S20 Ultra: bruikbaar als mini pc
De S20 Ultra beschikt net als de S20 Plus over de krachtige Samsung Exynos 990 processor. Wat betreft werkgeheugen biedt Samsung de keuze tussen 12 GB en 16 GB. Beide toestellen kun je gebruiken als een soort mini computer. Met dit grote werkgeheugen schakel je namelijk razendsnel tussen verschillende, zware apps. De versie met 12 GB werkgeheugen heeft een opslagcapaciteit van 128 GB, terwijl je op de 16 GB versie 512 GB opslaggeheugen hebt. Dit breid je met een geheugenkaart uit met nog eens maximaal 1 TB.
Batterij
S20 Plus: 4.500 mAh, 25W snelladen
De Samsung Galaxy S20 Plus heeft een 4.500 mAh batterij. Bij gemiddeld gebruik kom je hiermee zonder tussentijds opladen de dag door. Wanneer je telefoon leeg is, laad je hem snel weer op met de meegeleverde 25W lader. Binnen een half uur zit je toestel weer voor de helft vol. Verder is het toestel draadloos oplaadbaar op 15 watt. Dit gaat sneller dan bij eerdere toestellen, maar neemt nog wel 2 uur in beslag.
S20 Ultra: 5.000 mAh, 45W snelladen
Het grotere scherm van de S20 Ultra verbruikt meer energie, waardoor de grotere 5.000 mAh batterij goed van pas komt. Ook met deze batterij kom je bij normaal gebruik probleemloos de dag door zonder tussentijds opladen. Met een 45W lader laad je de grote batterij binnen een half uur voor de helft op. Draadloos laden gaat op dezelfde snelheid als bij de S20 Plus. Omdat de batterij wat groter is, duurt het draadloos opladen van de Ultra daarom iets langer.
4G of 5G?
De Samsung S20 Plus is verkrijgbaar in zowel een 4G als 5G versie. De S20 Ultra ondersteunt 5G altijd. Met 5G heb je sneller en stabieler mobiel internet. Op dit moment is 5G nog niet door heel Nederland te ontvangen. Providers kunnen vanaf mei 2020 beginnen het het plaatsen van 5G zendmasten. De snelste frequenties zijn nu nog in bezit van de overheid, dus die komen later pas vrij. Het kan daarom tot 2023 duren voordat je profiteert van het snelle 5G netwerk. Tot die tijd heb je met jouw 5G toestel ook gewoon mobiel internet met 4G.
Conclusie
De grootste verschillen tussen de S20 Plus en S20 Ultra zitten in het formaat en de camera. De S20 Plus is met zijn 6,7 inch al groot, maar het 6,9 inch scherm van de S20 Ultra is nog lastiger te bedienen met één hand. Met de S20 Ultra maak je foto's met meer details en bovendien zoom je een stuk verder in zonder kwaliteitsverlies. Verder is het toestel dankzij het grotere werkgeheugen ook krachtiger. Dit merk je eigenlijk alleen als je jouw toestel als mini pc gebruikt.