6 tips om je tuin winterklaar te maken
1. Zorg voor een bladvrij gazon
In de herfst laten de bladeren los van de bomen en komen ze op je gazon terecht. Wanneer de bladeren lang op je gazon blijven liggen, tasten ze het gras aan. Zo komt het zonlicht niet meer bij het gras waardoor er gele of bruine plekken ontstaan. Daarnaast regent het veel in de herfst waardoor bladeren bederven en de kwaliteit van je gazon minder wordt. Pak dus een bladblazer of bladzuiger erbij en houd de bladeren van je grasmat.
2. Maai je gazon nog 1 keer
Maai en bemest je gras nog 1 keer voor de eerste nachtvorst. Let er hierbij op dat de (grond) temperatuur nog rond de 10 graden Celsius ligt en dat er niet teveel wind staat. Ook houd je bij het bemesten vanzelfsprekend de juiste hoeveelheid aan. Deze staat vaak op de verpakking vermeld.
3. Snoei bladverliezende heesters en bomen
Kijk goed na welke buitenplanten je in de herfst en winter snoeit zonder schade aan te richten. Een aantal boomsoorten snoei je juist wanneer het kouder wordt, aangezien de sapstroom dan minder snel is en je de takkenstructuur beter ziet. Bladverliezende heesters snoei je om ze te beschermen tegen zware wind. Kijk voor het kappen en snoeien van bomen de regelgeving na bij de gemeente. Vaak heb je namelijk een vergunning nodig om een boom te snoeien of te kappen.
4. Bedek de bodem van je border
Een mulchlaag leg je op de aarde om de grond beter te beschermen tegen vorst. Een mulchlaag dient dan als isolatiemateriaal voor de aarde. Hierdoor bescherm je de wortels van de planten tegen bevriezing. Er zijn verschillende mulchlagen. Zo kun je bijvoorbeeld cacaodoppen of houtsnippers neerleggen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de gevallen bladeren die in de herfst van de boom zijn gevallen, gebruiken. Dat is wel zo gemakkelijk.
5. Bescherm je buitenplanten tegen de winterkou
Een aantal buitenplanten is vorstgevoelig. Denk bijvoorbeeld aan tropische en mediterraanse planten. Zet de planten in een pot het liefst binnen, in de schuur zijn ze beter beschermd tegen de koude winterwind. Kun je de plant niet binnen zetten? Dan kun je de plant beschermen met vliesdoek. Soms lees je dat noppenfolie ook geschikt is, maar gebruik dit alleen voor de pot en niet voor de plant zelf. Anders heb je een grotere kans op ziekten.
6. Tuin klaar? Berg je tuingereedschap netjes op
Heb je je gazon en planten nog een laatste keer verwend? Dan is het tuinseizoen voorlopig even voorbij. Maak nu bijvoorbeeld je tuingereedschap schoon, haal de benzine uit je benzinemaaier of zorg voor een geslepen heggenschaar. Slijp alleen zelf je tuingereedschap wanneer je hier verstand van hebt. Laat anders je gereedschap slijpen door een specialist. Berg je gereedschap netjes op en je bent helemaal klaar voor de wintermaanden.